Nije dobro imati ni previše zauzeto dete

Kakvi ste vi roditelji? Jeste li mahom angažovani u zabavljanju vaših klinaca, jeste li pokretači svega, glavni organizatori aktivnosti, ili svoju decu puštate da se sami zabave, odnosno sami kreiraju svoje slobodno vreme?
Guliver/Getty

Guliver/Getty

Gomila aktivnosti izaziva stres
U ovo ludo moderno doba neretko već i manja deca uz vrtić imaju i barem jednu, ako ne i dve vanvrtićke obveze. Idu na gimnastiku, sport, engleski, neka deca sviraju, glume – uglavnom – bave se nekim vidom organizovane zabave u institucijama koje na sva vrata nude ovakve programe, što roditelji bez pogovora plaćaju jer time ulažu u dodatan razvoj i edukaciju svog deteta. Zašto i ne bi, kada i sva druga deca iz grupe već idu na nešto. Ili starije dete ide pa zašto ne bi i manje već stupilo u svet dobrih obaveza? A ako već i ne idu na dve različite aktivnosti, onda barem jednom nedeljno odlaze u igraonice kako bi se dete “ispucalo” skačući.
Pitate li se sada možda kakve to veze ima s naslovom? Ima, i to velike jer, dragi roditelji, morate znati da svaka dodatna obaveza predstavlja veselje, ali i veliki stres – i za vas i za dete. Ako ste i vi od onih koji su voljni da svom detetu priušte tonu kvalitetnog treninga ne čini li vam se da stalno trčite negde. Odvedi dete, pokupi dete, odvedi starije, pokupi starije, jednog u igraonicu, drugog na utakmicu, pa predstave, pa rođendani, pa tome nekada zaista nema kraja … I dete je pritom pod stresom. Brzo pojedi – moramo na balet, ideš danas na trening jer ga plaćamo, nema odustajanja – sam si odabrao, ali mama meni nikada ne dodaju loptu – izbori se za nju! Pustite dete na miru!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije