Prva poseta zubaru

Većina odraslih nije ravnodušna kada se nađe u zubarskoj stolici, onda možete misliti kako se u njoj osećaju deca kojima vrlo često nije jasna svrha odlaska zubaru. Evo nekih saveta koji će vam pomoći da svom detetu prvu posetu zubaru učinite što prijatnijom.

1. U prvu posetu zubaru treba krenuti kada su detetovi zubi zdravi
Ukoliko dete ima neki problem sa zubima, nemojte prvu posetu iskoristiti da se na tom zubu radi bilo šta što bi dete zabolelo. Planirajte prvu posetu zubaru kad dete napuni godinu i po dana.

2. Pripremite dete za posetu zubaru
Recite mu gde i zašto idete. Ne morate mnogo detaljisati, najbolje je da ga u taj svet uvedete putem slikovnice u kojoj neki od njegovih omiljenih likova ide zubaru. Pročitajte mu priču nekoliko puta, pokazujući mu stvari koje će i on prvi put videti u zubarskoj ordinaciji kao što su zubarsko ogledalce, stolica, tečnosti za ispiranje zuba i reflektor. Ohrabrite dete da pokaže te stvari u knjizi i razgovarajte o tome čemu služe.

3. Igrajte se posete zubaru
Igrajte se sa detetom posete zubaru. Neka vam prvo on pregleda zube kao čika Zuba, a onda vi njemu. Potrudite se da igra bude što realističnija – koristite slamčice umesto ogledalca i baterijsku lampu umesto reflektora. To će ga sigurno opustiti i pripremiti za trenutak kada on sam bude seo u stolicu.

4. Neka ponese svoju omiljenu igračku
To će mu pružiti dodatni osećaj sigurnosti, a kasnije će on na svom medi moći da primenjuje savete koje mu da zubar. Može mu prati zubiće, pregledati ih…

5. Preispitajte sebe
Da li se vi sami plašite zubara? Ukoliko je odgovor potvrdan, predlažemo da ga prvi put odvede neko ko se oseća potpuno opušteno u tom okruženju. To može biti tata, baka, tetka ili neka druga osoba u koju dete ima poverenja.

6. Ništa na silu
Kada se nađete u ordinaciji, najbolje bi bilo da prvo vi sednete u stolicu i pustite zubara da vam pregleda zube. Kada se uveri da to nije ništa strašno, ponudite mališana da vam se u stolici pridruži. Ukoliko odbija da sedne, ili sedne, ali ne želi da mu zubar pregleda zube, nemojte insistirati jer to samo vodi u otpor prilikom sledećih poseta zubaru.

Bilo da je vaša prva poseta zubaru bila uspešna ili ne, izuzetno je važno da dete redovno vodite na preglede kako bi se naviklo na to okruženje i steklo poverenje u svog zubara koji će onda lako obaviti neku intervenciju kada za njom bude bilo potrebe.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije