Nevolje sa stomačićem


Stomačne tegobe često muče bebe. Evo kako da ih sprečite i šta treba da preduzmete ako se, ipak, pojave…

Sigurno ste se već navikli na uflekane majice zbog bebinog bljuckanja, kao i na pelene pune „spektakularnog“ sadržaja. To su sasvim normalne pojave, ali proliv i povraćanje nisu zbog opasnosti od dehidratacije, pa zahtevaju brzo reagovanje. Naučićemo vas da prepoznate da li vaša beba boluje od stomačnih tegoba, kako da joj pomognete i da preduzmete određene mere da biste sprečili njihovu pojavu.

ZNACI I SIMPTOMI
Sve bebe povrate malu količinu mleka nakon podoja ili nakon obroka na flašicu. To se zove bljuckanje i ubraja se u red normalnih pojava. Međutim, ukoliko mališan povrati veću količine mleka ili hrane, to već može da bude znak bolesti.
Bebe koje se hrane adaptiranim mlekom imaju nešto čvršću stolicu od onih koje sisaju. Međutim, ako beba učestalo kaki, a stolica je izuzetno retka ili vodenasta, izliva se po celoj površini pelena i neprijatnog je mirisa, onda je reč o prolivu i mora se odmah nešto preduzeti.

ŠTA UZROKUJE STOMAČNE TEGOBE?
Povraćanje i proliv mogu da se pojave iz nekoliko razloga:
INFEKCIJA: Stomačna infekcija najčešće je uzrokovana virusom. Inače, virus se lako prenosi putem kapljica pljuvačke u vazduhu ili dodirivanjem igračaka i hrane prljavim rukama. Stomačna infekcija manifestuje se mučninom, povraćanjem i prolivom, koji obično traju po nekoliko dana. Beba će se potpuno oporaviti nakon nedelju dana.
BAKTERIJSKA INFEKCIJA: Gastroenteritis može biti uzrokovan bakterijom, a uzročnik bolesti najčešće se nalazi u hrani koja nije pripremljena ili održavana na propisan način, ili u flašicama koje nisu dobro oprane i sterilisane. Stoga je veoma važno da vodite računa o svakodnevnoj higijeni, kako ličnoj, tako i predmeta i hrane sa kojima beba dolazi u dodir. Ovo se posebno odnosi na leto kada je temperatura vazduha visoka i kada se namirnice lako kvare.
NETOLERANCIJA PREMA HRANI/ALERGIJA: Neke bebe i mala deca ispoljavaju netoleranciju prema određenim vrstama namirnica, što može da izazove ozbiljne stomačne tegobe. Zbog bezbednosti, kada počnete da uvodite čvrstu hranu u ishranu bebe, radite to postepeno uvodeći jednu po jednu namirnicu. Jedino na ovaj način moći ćete da utvrdite da li vaša beba podnosi ili ne podnosi određenu hranu. Osim toga, mame koje doje primećuju da neke namirnice koje konzumiraju uzrokuje stomačne probleme kod njihovih beba. Zato, ako se tegobe manifestuju samo prolivom, a beba se ponaša normalno i ne izgleda bolesno, onda je najverovatnije uzrok problema u vašoj ishrani.

OSTALI UZROCI POVRAĆANJA
* Učestalo povraćanje može da ukaže na infekciju uha, prehladu ili neki ozbiljan zdravstveni problem poput meningitisa. Ukoliko sumnjate na teže oboljenje, obratite pažnju i na ostale simptome: povišenu temperaturu (iznad 37,5 stepeni), bol ili osip.
* Refluks. Zbog slabosti zaliska na jednjaku, mleko se vraća iz želuca, što je prilično česta pojava kod beba i obično se vremenom reguliše bez lekarske intervencije. Ostaje vam samo da kupite veliki broj portiklica i strpljivo sačekate da se bljuckanje okonča!
* Ukoliko beba eruptivno povraća (u velikom mlazu koji može da dobaci i do metra!), najverovatnije se radi o stenozi pilorusa (o kojoj je bilo reči u prošlom broju!). Želudac ne može da zadrži mleko, te se ono u mlazu izbacuje na usta, neposredno nakon hranjenja. Muška novorođenčad češće pate od ovog oboljenja koje se, inače, leči jednostavnom hirurškom intervencijom.

KAKO MOŽETE POMOĆI BEBI?
* Nastavite da dojite. Bebe koje sisaju ređe obolevaju od gastroenteritisa. Čak i u slučaju da obole, nastavite da dojite.
* Ukoliko, pak, bebu hranite pomoću flašice (veštačkim mlekom), dajte joj vodu umesto mleka. Činite to u malim gutljajima, prokuvane i prohlađene vode, najbolje između obroka. Podstičite bebu da pije, čak i ako ne može da zadrži ispijenu tečnost u ustima.
* Ostanite pribrani i smireni. Nemojte da brinete ako beba izgubi na težini – najvažnije je da dobija dovoljno tečnosti da ne bi došlo do dehidratacije. Primetićete da će beba, čim se oporavi, početi lepo da ručka i da dobija kilažu.

KADA SE OBRATITI LEKARU?
Ako beba izgleda bolesna, ispoljava znake dehidriranosti i ako vam majčinski instinkt „govori“ da simptomi ukazuju na ozbiljniju bolest, obavezno se obratite lekaru.

ŠTA ĆE UČINITI LEKAR?
Utvrdiće da li stomačne tegobe koje oseća vaša beba ukazuju na gastroenteritis, ili neko drugo oboljenje, a zatim će odrediti odgovarajuću terapiju. Najverovatnije će propisati upotrebu napitaka za rehidrataciju (prašak u kesicama koji se rastvara u vodi). Ova tečnost se daje zbog nadoknade tečnosti i elektrolita koje je beba izgubila povraćanjem i učestalim stolicama. Sredstva za rehidrataciju bebama treba davati isključivo po preporuci lekara, iako mogu da se kupe u apotekama bez recepta, a mogu da ih uzimaju bebe od trećeg meseca života. Ukoliko je u pitanju ozbiljna dehidratacija, beba će verovatno biti zadržana u bolnici u kojoj će joj dati infuziju.

SPREČAVANJE NASTANKA STOMAČNIH INFEKCIJA

Dojenje je najefikasniji način sprečavanja stomačnih infekcija. Bebe koje sisaju retko obolevaju od gastroenteritisa, jer je majčino mleko bogato sastojcima koji jačaju bebin imunitet, a samim time je i „odbrana“ od uzročnika bolesti efikasnija.
U mere prevencije spada i to da čuvate bebu od kontakata sa obolelim osobama. U slučaju da vaša beba boluje od infekcije, nemojte da je dovodite u kontakt sa drugim bebama i decom sve dok ne ozdravi.

ZNAČAJ HIGIJENE
Prvih nekoliko meseci, bebin imunitet je slab, što je čini podložnom stomačnim infekcijama. Stoga treba da poklonite naročitu pažnju higijeni.
* Operite ruke sapunom i toplom vodom uvek nakon korišćenja toaleta i menjanja pelena, kao i pre pripreme obroka.
* Kuhinjske krpe pravi su „rasadnik“ bakterija! Menjajte ih svakodnevno, a već oprane bebine sudove pre upotrebe isperite još jednom u vreloj vodi i ostavite ih da se osuše na vazduhu.
* Kućnim ljubimcima ne dozvoljavajte pristup u kuhinji, a posudu sa peskom („toalet“ za mačke) držite na terasi.
* Perite i sterilišite flašice i kompletnu opremu za pripremu hrane sve dok beba ne napuni godinu dana.
* Cucle obavezno sterilišite jednom dnevno. Kasnije, kada beba postane malo otpornija, perite ih vrelom vodom nekoliko puta dnevno.
* Ukoliko vaša beba koristi dudu-varalicu, sterilišite nekoliko komada i držite ih u poklopljenoj posudi.

OPREZNO SA MLEKOM!
Flašice za mleko predstavljaju idealnu sredinu za razvoj bakterija, pa ih je potrebno čuvati pod posebnim uslovima…
* Pripremljene bočice s mlekom čuvajte u glavnom delu frižidera, a ne u vratima (u njima je najviša temperatura). Takođe, mlečnu formulu koja je stajala duže od 24 sata obavezno bacite!
* Beba ne bi trebalo da koristi istu flašicu duže od dva sata.
* Upotrebljavajte prokuvanu i rashlađenu vodu za pripremu veštačkog mleka i hrane sve dok beba ne navrši godinu dana. Kada izlazite, nosite vodu (kupite flaširanu vodu namenjenu bebama) i veštačko mleko u prahu u odvojenim posudama, i to u precizno izmerenim količinama. To će vam omogućiti da brzo spremite obrok za bebu.

PRETERANO NIJE ZDRAVO
Održavanje osnovne higijene izuzetno je važno, naročito kada je reč o pripremi i čuvanju hrane. Međutim, ne treba ni preterivati u sterilisanju jer, ako vaša beba ne dođe u kontakt sa mikroorganizmima, ona nikada neće steći otpornost na njih! Kada vaša beba počne da puzi i da stavlja sve i svašta u usta, nemojte svaki čas skakati i prati predmete – malo prašine joj neće naškoditi.

DA LI JE MOJA BEBA DEHIDRIRALA?
Srećom, većina beba oboli od blažih oblika stomačnih infekcija. Međutim, pošto su sve stomačne tegobe praćene prolivom ili povraćanjem i dovode do dehidratacije, treba da se obratite lekaru ako je vaša beba mlađa od dva meseca, ili ako ispoljava bilo koji od navedenih simptoma:
* Usta i jezik su joj suvi
* Oči su joj upale, a fontanela na temenu uvučena
* Mokaraća joj je tamne boje ili ne piški poslednjih nekoliko sati
* Mlitava je ili uznemirena (deluje uplašeno)
* Odbija dva ili više obroka
* Rad srca joj je ubrzan

Upozorenje!
Zeleni sadržaj želuca tipičan je znak gastroenteritisa kada je reč o bebama starijim od šest meseci. Međutim, ako je u pitanju beba mlađa od tri meseca, ova pojava može da ukaže na zamršaj creva, zbog čega je neophodna hitna medicinska intervencija.


Kako čuvati hranu?

* Proverite da li frižider dovoljno hladi – temperatura treba da bude između 0 i 5 stepeni C.
* Nikada nemojte da podgrevate hranu više od jedanput!
* Meso treba pažljivo termički obraditi pre nego što se da bebi
* Sveže i kuvano meso obavezno držite odvojeno u frižideru
* Temeljno perite voće i povrće
* Nikada nemojte ponovo zamrzavati namirnice!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije