05.04.2016 Zdravlje deteta

Proglašena epidemija šarlaha!

U vlasotinačkom vrtiću „Dečja radost“ šestoro mališana obolelo je od šarlaha…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Direktorka predškolske ustanove „Milka Dimanić„, Snežana Filipović, u čijem sastavu je još jedan vrtić, kaže da su se deca zarazila van vrtića.

Prema nalazima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, vrtić nije uzročnik šarlaha. Uzimanjem briseva ustanovljeno je da je obolelo šestoro mališana i ona su izolovani i neće pohađati vrtić dok ne ozdrave. Istovremeno je zabranjen prijem nove dece„, kaže direktorka.

Načelnik epidemološke službe u ZZJ Ivan Sokolović kaže da je broj obolele dece manji, ali da je proglašena epidemija u tom vrtiću. On nije imao vremena da nešto više kaže o tom slučaju, već nas je uputio na svoju koleginicu koja je juče bila odsutna.

Inače, neki od roditelja čija su deca obolela tvrde da se šarlah pojavio još pre dva meseca, te da se ništa nije preduzelo na širenje ove zarazne bolesti.

Tek nakon anonimne prijave Domu zdravlja uzeti su brisevi grla i nosa samo u dve grupe, dok su ostala deca zanemarena uključujuci i grupu u koju ide moja ćerka koja je do nedavno imala baktreriju u grlu. Čim smo ustanovili bakteriju obavestili smo vrtić i pedijatra vrtića. Očekivali smo da se preduzmu određene mere. Zašto se toliko dugo čekalo, zašto nisu pregledana sva deca i da li treba neko dete da strada kako bi se nešto preduzelo„, pita se majka obolelog detata.

Direktorka vrtića i načelnik epodemiologije ZZJ smatraju međutim da nije ništa alarmantno i da sa informacijama treba biti oprezan kako se ne bi stvarala panika.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije