Koliko slatkiša smeju da jedu mališani?!
Kada bi se deca pitala, slatkiši bi se jeli za doručak, ručak i večeru i to svakog dana. Saznajte koliko slatkiša dnevno je previše i koje su zdrav...
pročitaj jošDecembar je mesec darivanja, a oni koji se svakako najviše raduju paketićima su mališani. U prazničnim danima svi znamo da se malo opustimo kada je hrana u pitanju pa neretko budemo popustljiviji i prema deci. Zašto ove godine ne biste svojim ukućanima pripremili zdravije kolače?
Prilikom izrade deserta kod kuće važno je dati prednost prirodnim i što manje prerađenim izvorima šećera. Kod pripreme omiljenih kolača, umesto belog šećera, upottrebite prirodne zaslađivače poput sladova od žitarica, ili agavin sirup, koji će osigurati sladak okus, ali će i povoljno delovati na koncentraciju glukoze u krvi. Ovi prirodni zaslađivači doprinose i manjem kalorijskom unosu, a većem unosu vitamina i minerala.
Kada je reč o zdravim desertima, svakako treba spomenuti voće i jezgraste plodove. Pritom se treba okrenuti sezonskom voću, a to su jabuke, kruške, narandže, limun, grejp i mandarine, koje s biranim žitaricama možemo iskoristiti za pripremu zdravih kolača i maštovitih slatkih kaša.
Osim toga, dostupno je i smrznuto voće poput tamnog bobičastog voća, koje se takođe savršeno uklapa u razne deserte i voćne kašice. Za one koji vole i nešto manje slatke deserte, odlični su kolači i deserti s bundevom i šargarepom koji mogu poslužiti i kao ukusan međuobrok.
Suvo voće dostupno je tokom cele godine, a takođe se uklapa u kolače. Možete ga poslužiti samo sa jezgrastim plodovima, umesto kupovnih slatkiša.
Ako se ipak odlučite za pripremu omiljenih kremastih kolača i torti, i male izmene u njihovoj pripremi su značajne. Osim šećera, potrebno je paziti i na izbor masnoća, tako da se punomasno mleko i pavlaka zamene onim s malim udelom masti, jogurtom ili istim proizvodima na bazi soje.
Kod pripreme biskvita, umesto belog brašna upotrebite integralno, a ukoliko se odlučite za poslastice sa sirom, birajte sveži umesto kremastog, masneg sira.
Za ljubitelje čokoladnih poslastica, preporučujemo tamnu čokoladu sa što većim postotkom kakaoa.
Izvor: bebe.hr, M.K.
Deca koja ne jedu povrće možda to čine usled primalnog instinkta za preživljavanje, tvrdi nova studija. Doktorka Eni Verc i dr Karen Vin, ps...
pročitaj jošDeca zaista jesu ogledalo roditelja, čak i kada su u pitanju kilogrami. Geni u velikoj meri utiču na moguću gojaznost, ali pre svega to čine navike...
pročitaj jošIako su mnoge namirnice zdrave za odrasle i stariju decu, najmlađima mogu stvoriti zdravstvene probleme, pa je preporučljivo izbegavati ih. Evo sa ...
pročitaj još