17.06.2016 Razvoj bebe

Obezbedite vašoj bebi kvalitetan san

Dobar dušek nije bitan samo zbog kvalitetnog sna vaše bebe, već i zbog razvoja kosti, kao i sigurnosti koju pruža bebi. Evo kako da odaberete pravi…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kada je reč o kupovini kreveca, roditelji se uglavnom fokusiraju na dizajn, dok malo ko obraća pažnju na izbor dušeka koji je i te kako bitan. Naime, pri kupovini dušeka važno je da izaberete dušek napravljen specijalno za bebe, jer meka površina za spavanje može da predstavlja opasnost od gušenja, a isto tako povećava rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS). Dušeci dizajnirani za decu i starije osobe mogu biti nedovoljno čvrsti.

Osim toga, ono što čini dušek dobrim je i stvar karakteristika. Razmotrite cenu, udobnost i izdržljivost, jer vrlo je verovatno da će vaš mališan spavati u svom krevetiću do treće godine.

Tipovi dušeka
Postoje dve vrste dušeka za krevetac – dušek od pene i dušek sa žičanim jezgrom.

Dušek od pene
Dušeci od pene su uglavnom najjeftiniji i najčešća opcija. Dostupni su u različitim debljinama, obično između osam i 15 centimetara. Međutim, mnogo bitnije od debljine je gustina. Najbolje je da dušek bude velike gustine, oko 25 kilograma po metru kubnom. Na žalost, proizvođači uglavnom ne ističu na deklaraciji gustinu pene, pa je teško znati šta tačno uzimate.

Kada ste u nedoumici, težina može biti dobar pokazatelj – teži dušek je gušći od onog koji je iste veličine, a lakši.

Tipični dušek od pene težak je između tri i četiri kilograma, iako dušeci napravljeni od memorijske pene mogu da budu teški i skoro devet kilograma. Imajte na umu da ćete dušek verovatno pomerati iz kreveca prilikom promene posteljine, tako da vodite računa da ne uzmete glomazni dušek.

Pre kupovine takođe testirajte koliko je elastičan dušek od pene. To ćete uraditi tako što ćete pesnicom pritisnuti u dušek i potom pustiti kako biste videli kojom brzinom se dušek vraća u prvobitno stanje. Brže vraćanje u normalno stanje je bolje. Bebi će biti teško da pri spavanju promeni položaj ukoliko dušek zadržava svoj oblik.

Dušek sa žičanim jezgrom
Žičani dušeci su uglavnom skuplji i mogu biti trajniji od pene. Proizvođači često izjednačavaju broj namotaja žice sa čvrstinom dušeka, ali faktori kao što su debljina žice i broj namotaja po kalemu su podjenako važni. Gledajte da debljina bude 1,8 mm ili manje.

Organski dušeci

Sve više roditelja opredeljuje se za organske dušeke od pamuka ili vune, koji su takođe u formi pene ili žičani.

Organski dušeci su mahom skupi, ali ljudi uglavnom smatraju da i vrede. Oni tvrde da hemikalije i industrijska jedinjenja koja se koriste u standrardnim dušecima (npr. polibromovani difenil etri, vinil i polirutanska pena) emituju otrovne gasove koji mogu nauditi bebi. Drugi kažu da mnogi materijali, poput lateksa, mogu izazvati alergijske reakcije kod dece.

Dok istraživači analiziraju pitanje toksičnosti, najbolje je da kupite dušek koji ne sadrži sumnjive materijale.

Na sledećoj strani pročitajte na šta bi trebalo da obratite pažnju pri kupovini dušeka…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije