UČIMO DA SEDIMO…

Otkrijte na koje sve načine možete pomoći svojoj bebi da savlada ovu veoma važnu veštinu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sećate se kad se vaša beba prvi put osmehnula? Verovatno je već posle nekoliko dana svoje osmehe delila “šakom i kapom”. Slično je bilo i s okretanjem. Nekoliko nedelja nakon prvog okreta, postala je “pravi mali profesionalac” u prevrtanju. Pa zbog čega su joj onda potrebni meseci da nauči nešto tako jednostavno kao što je sedenje?

Zapravo, priča o sedenju uopšte nije jednostavna i beba mora da prođe kroz puno razvojnih faza pre nego što potpuno postane spremna za njega. U bebinom telu od prvog dana razvija se i čitava armija mišića i veština potrebnih za samostalno zauzimanje sedeće poze. Iako će beba već oko četvrtog meseca biti u stanju da se pridigne uz nečiju pomoć, to se i dalje ne može smatrati sedenjem. Samostalno sedenje je daleko kompleksnije i zahtevnije, jer podrazumeva dobro razvijen osećaj za koordinaciju, jake mišiće, dobru držanje glave i još čitav niz kompleksnih veština, a za njih su zaista potrebni meseci.

VEŽBANJEM SE USAVRŠAVA
Prva stvar koju morate da uradite (i koja će zaista pomoći) jeste da prestanete da se fokusirate na krajnji cilj (samostalno sedenje), jer će bilo šta što uradite na silu u pokušajima da “pobedite sistem” i ubrzate proces biti dugoročno loše za bebu. Sedenje se obično potpuno savlada između šestog i devetog meseca, ali je individualno i nikako ne sme biti forsirano pre nego što je beba potpuno spremna.

Veoma je važno da obezbedite dobar i prilagođen prostor u kome će vaša beba samostalno moći da ispituje, vežba i usavršava sedenje. Ona će iznova ponavljati pokrete i na temelju pokušaja i grešaka usavršavati novu veštinu. Pored fizičke spremnosti, beba će morati da koristi i svoj mozak, kako bi uspešno rešavala eventualne probleme, donosila zaključke o pokretima koji su joj neophodni, ali i načinu na koji treba da ih izvede.

Vi možete staviti bebu u sedeći položaj kada ona bude fizički spremna (oko šestog meseca), ali je idealno da ona nauči kako to sama da uradi. Nemojte priskakati svaki put u pomoć. Pustite je malo da se pomuči i iznenadićete se koliko ovaj proces učenja može ići brzo i sa koliko upornosti će beba isprobavati sve moguće kombinacije pokreta dok ne otkrije onu koja je dovodi do cilja.

I zato, umesto da svaki put podignete bebu u sedeći položaj, otkrijte na koje joj sve načine možete pomoći da savlada ovu veoma važnu veštinu.

SVEST O TELU
Pesmice koje zahtevaju akcije (tapšanje rukama, dodirivanje delova tela) pomoći će vašoj bebi da postane svesnija svoga tela, što je od presudne važnosti za razvoj veština potrebnih za samostalno zauzimanje sedećeg položaja. Beba će sigurno želeti (i pokušati) da kopira vaše pokrete i na taj način počeće da pomera svoje telo na novi i drugačiji način, što će doprineti razvoju koordinacije njenih pokreta.

I ma koliko vam se činilo dosadnim da vrtite isti repertoar, vaša beba će biti oduševljena. Ponavljanje (do iznemoglosti) najbolji je način učenja u tom periodu – što bolje bude znala šta sledi, to će radije učestvovati u “performansu”.

Foto: Guliver/Thinkstock

Možete pomoći bebi da bolje upozna osećaj koji daje sedenje. Najbolji način da to uradite jeste da sednete na pod s prekrštenim nogama i stavite bebu između nogu, tako da njena leđa budu naslonjena na vaš stomak, obezbeđujući joj dobar oslonac. Zajedno se igrajte igračkom koju ste stavili u bebino krilo. Na ovaj način ćete približiti bebi sedenje kao nešto lepo i udobno, te će se ona truditi da što pre savlada veštinu.

HVATANJE GRAVITACIJE
Oko šestog meseca vaša beba će moći da uhvati vaše prste i da se povuče prema gore kako bi dospela u sedeći položaj. Ovo je tek prvi korak, jer sada treba da nauči kako da se ponaša u “novoj dimenziji” u kojoj ne važe zakoni “ležeće perspektive”. Sedenje podrazumeva potpuno novu relaciju s gravitacijom, zbog čega će beba nakon uspešno podizanja (i kratkotrajnog pobedničkog osmeha) veoma brzo izgubiti bitku s gravitacijom i početi da pada.

Zato je okružite jastucima i – budite u blizini kako bi pad bio što mekši i udobniji. Sva ova ateriranja i ponovni pokušaji ubrzaće razvoj “padobranskog odgovora”, koji podrazumeva instinktivno pružanje ruku svaki put kada počne da pada, kako bi se povratila ravnoteža tela i sprečio pad. Dok se ovaj prirodni refleks bude razvijao, beba će možda u međuvremenu naučiti da se sa jednom ili obe ruke pridržava na podu kako bi se održala u sedećem položaju. Kada se refleks razvije, dete će moći stabilno da sedi, a svaki put kada počne da gubi ravnotežu, moći će uspešno da se održi u sedećem položaju. Razvoj ovog refleksa obično se završava do kraja devetog meseca i tada je većina beba u stanju da samostalno sedi bez pomoći ili oslonca.

SNAGATOR
Jedan od osnovnih preduslova uspešnog sedenja jesu dobro razvijeni i snažni mišići, a da bi oni dovoljno ojačali beba mora imati prilike da se kreće. Zato se trudite da je što manje držite u ljuljalici, šetalici ili stolici za hranjenje, već joj obezbedite bezbedan prostor gde će imati priliku da ispituje svoje telo, da se kreće i razvija mišiće.

Aktivnosti koje će pomoći vašem detetu da koristi mišiće trupa najbolja su vežba, a mogu biti u vidu igara koje uključuju lagane pokrete kojima će dete pokušavati da održi ravnotežu. Za to vam može poslužiti velika lopta za vežbanje (možda ste je koristili tokom trudnoće), na koju ćete postaviti bebu u sedeći položaj i držeći je oko struka lagano pomerati loptu – na početku simulirajte skakutanje lopte gore-dole, zatim je blago nakrivite na jednu stranu pa na drugu i konačno izvodite kružne pokrete loptom.

Postavite bebu da sedi u ljuljašci na igralištu, pa je polako pomerajte prvo ukrug, a zatim s jedne strane na drugu. Svaki put kada beba sedi u vašem krilu menjajte visinu na kojoj je držite, naizmenično je pridržavajući oko struka, kukova ili rebara. Dok bebu pridržavate u sedećem položaju, povremeno popustite držanje i dozvolite joj da što više angažuje sopstvene mišiće.

GLAVA GORE
Samo pogledajte bebine proporcije i uporedite ih s proporcijama odrasle osobe. Njena glava čini četvrtinu njenog tela, dok je kod vas glava jedna osmina tela. To znači da je bebi, pored veština, proporcionalno potrebna i veća snaga upravo zbog veličine glave. Zato je bez dobre kontrole vrata i glave nemoguće uspešno savladavanje veštine sedenja.
Najbolji način kako da joj pomognete jeste da joj omogućite da što više vremena provodi na stomačiću, a jedna od najefikasnijih motivacije jeste kada legnete naspram bebe tako da možete da se gledate iz iste perspektive.

SVI ZAJEDNO
Sve do šestog meseca vaša beba neće moći da uskladi pokrete gornje i donje polovine tela, kao ni desne i leve polovine. A upravo će joj to biti neophodno kako bi mogla da sedi. Samo je posmatrajte kako se prevrće i primetićete tu vrstu neusklađenosti – na početku će u pokušaju da se okrene prilično nespretno mlatarati ručicama i nožicama, a kako joj se koordinacija bude usavršavala tako će i ruka i noga početi da se usklađuju, te će joj okretanje postajati lakše i brže. Zato se trudite da je podstičete na to da se što više i što različitije okreće. Možete je stimulisati s različitim igračkama, menjati joj podlogu i učestvovati u njenim vežbama izvodeći iste pokrete. Odgurivanje, skakutanje i prevrtanje jesu aktivnosti zahvaljujući kojima će brže savladati sedenje. U jednom trenutku može se desiti da tokom okretanja uspe da se podigne u polusedeći ili sedeći položaj i shvati koji je pokreti dovode do uspeha.

Kada vaša beba uspostavi dobru koordinaciju, počne da kontroliše pokrete i ojača mišiće, biće u stanju da samostalno zauzme sedeći položaj. I taman kada pomislite da je posao završen, jer je konačno počela da se igra u sedećem položaju, primetićete je kako eksperimentiše s novim pozama. Ne preostaje vam ništa drugo nego da se opustite i uživate.

Igre za brže savladavanje veštine sedenja

VESLAJTE
Postavite bebu na leđa, pevušite joj pesmicu “Veslaj, veslaj, veslaj čamac” i držeći je za ruke polako je povucite nagore, kako bi zauzela sedeći položaj. Ovo će joj jačati mišiće trupa i omogućiti da oseti kako izgleda kad zauzima sedeći položaj. Za ovakvu vežbu potrebna je dobra kontrola položaja glave i zato prvo proverite da li je beba u stanju da stabilno drži glavu u liniji s leđima.

Obratite pažnju. Ukoliko nakon određenog vremena glava počne da joj pada napred ili nazad, prestanite s ovom vežbom – jer to je znak da su mišići umorni. Veoma je važno da tokom vežbanja bebu uvek spustite tako da potpuno legne (kako bi se malo odmorila), umesto da je držite u sedećem položaju ljuljajući je napred-nazad.

BALONČIĆI
Jastucima obezbedite bebi dobru potporu dok sedi, pa duvajte balončiće oko njene glavu. To će je podstaći na najrazličitije pokrete, čime će jačati mišiće trupa i vežbati koordinaciju pokreta, dok bude pokušavala da uhvati neki balončić u želji da ga probuši prstićem.

TVIST
Stavite jastuk u srednje duboku korpu za veš (tako da. kada sedne, bebina glava i ruke budu van korpe), pa okačite igračke da vise s ivice korpe. Sedite na pod, stavite korpu među noge (da se ne prevrne), pa postavite bebu u udoban sedeći položaj. Posmatrajte je dok “igra tvist” pokušavajući da dohvati jednu od igračaka koje vise. Ovo je odlična vežba za ravoj koordinacije i ravnoteže.

PRATI MOJE LICE
Kada beba savlada veštinu sedenja, stavite ogledalo ispred njenog lica i pomerajte ga s jedne strane na drugu. Beba će biti veoma motivisana da isprati lik “bebe” koju vidi u ogledalu i zainteresovano će pomerati glavicu i telo, što je sjajna vežba za razvijanje dobrog osećaja ravnoteže.

NAORUŽANA I SPREMNA
Kad god podignete bebu u sedeći položaj, pomazite je, poljubite je i pokažite joj da ste ponosni. Ovo je najbolji način da je motivišete i ona će svaki naredni put s nestrpljenjem pokušavati da zauzme sedeći položaj, kako bi dobila novu “porciju ljubavi” od vas.

NOVI OSEĆAJI
Bilo da bebi pevate ili recitujete pesmicu, možete je uspešno podstaći na pokretanje. Ona će, nakon što nekoliko puta čuje poznate stihove i vidi vaše pokrete, početi i sama da se kreće i pokušavati da vas imitira. Bez obzira na to koju pesmicu pevate ili recitujete, osmislite koreografiju (ne morate pratiti reči, bitno je da bude zabavno) koja će uključivati dodirivanje bebe i pokrete rukama i nogama – kako bi zajedno mogli da se zabavljate i vežbate.

BALANSIRAJTE
Dok vaša beba sedi okružena jastucima, dajte joj neku stimulativnu igračku (poput senzorne flašice), koja će je podstaći da se pomera i vežba ravnotežu. Možete napraviti jednostavnu senzornu flašicu u vidu zvečke, tako što ćete praznu flašu napuniti pirinčem, pasuljem ili perlicama, a možete otići i korak dalje i sipati u nju ulje, dodati prehrambene boje i na kraju je napuniti vodom. Ne zaboravite da zalepite poklopac kako beba ne bi mogla da ga otvori.

PITSTOP
Npunite ogradicu šarenim plastičnim lopticama i pustite bebu da se valja po njima. Ovo je odlična vežba, jer loptice daju oslonac i ujedno podstiču na pokretanje pošto im bebe teško odolevaju.

VRDAVO MRDAVO
Ne brinite ukoliko je vaša beba nestabilna dok sedi – to mrdanje je zapravo dobro za nju. Svaki put kada je telo nestabilno, mozak dobija informaciju o gubitku ravnoteže i odmah pokušava da pošalje odgovor i izazove pokret zahvaljujući kojem će se povratiti ravnoteža. Dakle, svako mrdanje i talasanje tokom sedenja zapravo je znak da je beba veoma zauzeta i da se trudi da ovlada veštinama koje su joj potrebne kako bi konačno uspešno mogla da sedi.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba.

Novi broj potražite na kiosicma 5. jula!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije