04.05.2018 Zdravlje bebe

Kako zaštititi bebe i mališane od jakog sunca?

Bebe do šest meseci ne smeju da se izlažu suncu, upozoravaju svetski stručnjaci. Imajte u vidu da vaša beba pod suncobranom i namazana najskupljom kremom nije zaštićena, jer sunčevi zraci UV spektra deluju i u hladu, odbijaju se od okoline, posebno površine mora.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Zaštita dece od sunca

Bebama ispod šest meseci se ne preporučuje direktno izlaganje suncu kao ni mazanje kremama sa zaštitinim faktorima, a ispod 12 meseci ne izlagati celo telo. Deci do 12 godine se savetuje postepeno izlaganje suncu sa obaveznom zaštitnom kremom. Beba može biti na suncu od 7 do 10 sati prepodne i posle 17h. Pojačajte unos tečnosti zbog opasnosti od dehidratacije.

Pokrijte vašu bebu “hladovinom” i neka bude ispod suncobrana. Ne utopljavati, odeća neka bude od prirodnih materijala i lagana. Mokra odeća provodi vise UV zraka. Izaberite naočare za vaše dete i šeširić.

Dete će vas kopirati pa ako ste vi usvojili ponašanje za zaštitu od sunca, verovatno će i vaše dete. Naočare za sunce treba obavezno da ispunjavaju evropski standard EN 1836:2005 (sa oznakom CE) i ako je moguće da bude označen faktor zaštite očiju (EPF) 10.

Mnoga deca ne vole šešire i kape, ali vi budite uporni da bi ste ih naučili. Krema treba da je vodootporna i nanosi se 30 minuta pre izlaska napolje i ponoviti mazanje na svaka dva sata. Krema treba da ima UVA i UVB zaštitu. Kremu koristiti i kada je oblačno vreme, čak 80% sunčevih zraka prolazi kroz oblake. Posebno dobro namazati osetljive delove kao što su uši, nos, usne i ramena.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije