27.10.2015 Zdravlje bebe

Povećan broj beba zavisnih od droge u Betaniji

U novosadskom porodilištu Betanija se skoro svakog meseca rađaju bebe koje odmah po rođenju moraju na terapiju odvikavanja od droge.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Broj tih novorođenčadi se povećao, i mesečno se rode i do dve ovakve bebe. Ono što najviše zabrinjava jeste loša komunikacija između majki i lekara.

Živimo u društvu u kome još uvek vladaju tradicionalne norme – ćuti da neko ne čuje. I tako ćutanje, po ćutanje problem postaje sve veći, a rešenja ima sve manje. Ženama koje su psihoaktivne korisnice veoma je teško da steknu poverenje medicinskog osoblja.

U nevladinoj organizaciji Prevent imaju veliki broj psihoaktivnih korsnika, kojima pomažu i koje edukuju, ali i kod kojih su stekli poverenje, te im se obraćaju za pomoć i razgovaraju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

– U tim odnosima saznamo svakakve informacije, od toga kako se prema njima odnose u zdravstvenim ustanovama, do toga kako se policija i neke druge službe odnose prema njima i podaci su na žalost poražavajući. Te podatke imamo iz istraživanja koje radimo, pa na osnovu njih možemo uporediti kakvo je stanje u društvu po ovom pitanju – kažu u Preventu.

Iz novosadske Betanije kažu da im je vrlo teško da sa tim majkama uspostave kontakt. Iako one rađaju decu pre vremena, često krvare, imaju spontane pobačaje, teško se otvaraju i pričaju o svojoj intimi.

Terapija kojoj novorođenče biva podvrgnuto po rođenju je metadonska terapija o kojoj mnogi imaju predrasude.

Ono što je bitno jeste da medicinski radnici imaju uvida u opšte psiho – fizičko stanje majke, kao i da bi trebalo da imaju poseban pristup u kontaktu sa takvim majkama.

Nakon što se utvrdi psihičko stanje majke, psihoaktivne zavisnice, koju obavlja neuropsihijatar, obaveštavaju se i nadležne institucije. Međutim, veliki je broj majki koje se odlučuju da svoju tek novorođenu decu ostavljaju ili kod roditelja ili ih daju na usvajanje.

Iz centra za socijalni rad rekli su nam da oni utvrđuju postoje li adekvatni uslovi u okviru porodice za dalje staranje o detetu. Ukoliko je dete lišeno roditeljskog i porodičnog staranja, po izlasku iz bolnice biva smešteno u Prihvatilište „Sigurne kuće“ ili hraniteljsku porodicu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije