mali naučnik
08.12.2016 Novi broj

10 saveta kako da odgajite malog Olimpijca

Bilo da vaše dete želi da bude Olimpijac ili da se profesionalno bavi vaterpolom, evo nekih saveta koji će vam pomoći da podržite tu želju na zdrav način. Velike su šanse da je vaše dete gledalo Olimpijadu, a samim tim i naše vrhunske sportiste poput Davora Štefaneka, Tijane Bogićević, Miloša Teodosića i Ane Dabović kako osvajaju medalje.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

 

Naravno, deca u ovakvim ljudima vide heroje i inspiraciju, pa onda požele da i sama jednog dana kući donesu Olimpijsku medalju. Ovakve želje mogu da podstaknu pozitivno roditeljstvo, a mogu i da postanu izvor porodične disfunkcionalnosti. Bilo da vaše dete želi da bude Olimpijac ili da se profesionalno bavi vaterpolom, evo nekih saveta koji će vam pomoći da podržite tu želju na zdrav način.

Pustite dete da proba novi sport
Saznajte koje sportske klubove imate u blizini vašeg doma, i pustite dete da ode na nekoliko treninga. Ono možda nema dovoljno talenta za Olimpijca, ali ovako se pokreće sjajna zdrava navika. Doktor Džozef Verman, sa univerziteta Kolorado, ističe da sportovi igraju pozitivnu ulogu u dečjem razvoju: “Mladi ljudi mogu dobiti pozitivne stvari iz timskih sportskih aktivnosti koje podstiču saradnju i razvijanje kao člana neke veće, povezane zajednice.”

Dozvolite detetu da učestvuje u više sportova
Mnogi treneri i sportske organizacije za mlade podstiču roditelje i decu da se fokusiraju isključivo na jedan sport. Dok eksperti savetuju izbegavanje intenzivnih celogodišnjih treninga jednog sporta do kasne adolescencije. Zato dozvolite svom detetu da učestvuje u više sportskih aktivnosti, ako ga one zanimaju naravno.

Dozvolite mu da napravi pauzu ili odustane
Čak i eltini sportisti prave pauze, nekada i na duže vreme. Međutim, kada dete oće da napravi pauzu treneri tada često prispituju detetovu posvećenost i volju. Realnost je da je povremeni odmor od sporta zdrav, a deca će imati koristi i od nestruktuisanih aktivnosti napolju. “Deca zaslužuju priliku da se fokusiraju na fizičke aktivnosti i igru koja nije toliko vođena pravilima, i koja nije kompetetivna. Ovako se razvija dečja kreativnost, efikasnost i generalno zdravlje,” kaže doktor Verman.

Budite realni
Nijedan roditelj ne želi da razbije snove svom detetu. Ali činjenica je da manje od jedan posto sportista dođe do tog elitnog ili profesionalnog nivoa. Pomozite detetu da postavi razumne, kratkoročne ciljeve kada su u pitanju sportska postignuća.

Fokusirajte se na pozitivne osobine vrhunskih sportista kako bi ih približili deci. Da, Davor Štefanek je neverovatan rvač, ali je i disciplinovan, posvećen i uporan. Potrudite se da deci istaknete te osobine i objasnite im kakvu ulogu one imaju u njegovom uspehu na na borilištu i van njega. Vaše dete možda neće posati Olimpijac, ali može da ojača i razvije osobine koje će mu pomoći u svim sferama života.
Pomozite detetu da razvija različita interesovanja i sposobnosti
Porodica, opuštanje, obrazovanje i društvene veze su kritičan dio detetovog razvoja i nikako ne bi smeli da pate zbog sporta. Bitno je imati talente i ciljeve van sporta, zapitajte se šta će vaše dete raditi ukoliko bi ostalo bez sporta za koje je zainteresovano.

Ne dopustite da kompletan detetov identitet bude vezan za sport kojim se bavi
Sport bi trebalo da bude jedna sfera dečjeg života, a ne njegov celi identitet. Kada dete svoju vrednost vezuje isključivo za sportske uspehe može postati anksiozno, depresivno i razočarano. Važno je da detetu objasnite da je ono mnogo više od sporta kojim se bavi.

Dečije učešće u sportu nema nikakve veze sa vama
Često roditelji pokušavaju da žive svoje snove kroz decu. Pa imamo situacije kada npr. mama nije uspela da postigne ono što je htela u karateu i sada gura svoje dete da postiže to. Ukoliko vaše samopouzdanje zavisi od detetovog sportskog uspeha, vreme je da se preispitate.

 

Detetova dobrobit je na prvom mestu
Sport je zabavan, ali može biti izvor emotivne anksioznosti i fizičke povrede. Neki sportovi mogu biti baš teški za telo, dok je u drugima potrebna određena fizička spremnost, pa dostizanje ovoga može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema. Čak i ako vam je dete vanserijski talenat, anksioznost, nezadovoljstvo, i hronične povrede su razlog da razmislite o njegovom učešću. Kada postoji neko nezadovoljstvo, ili rizik dugoročne štete, fizičke ili psihičke, roditelji moraju da se umešaju i budu glas razuma.

Zabavljajte se!
Sport bi trebalo da bude zabavno i pozitivno iskustvo za decu. A najveća radost za roditelje bi trebalo da bude kada vide da im se deca zabavljaju. Pustite decu da budu deca.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije