28.05.2018 Novi broj

Za pravilan rast i razvoj – vežbe na stomačiću

Ležanje na stomačiću odlična je prva vežba za bebu – njome jača snagu tela i poboljšava koordinaciju pokreta, a sve to potrebno joj je da bi naučila da sedi, puzi, stoji…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pre desetak godina, pedijatri su savetovali majke da bebu stavljaju da spava na stomačiću, međutim, s razvojem spoznaje povezanosti između SIDS-a i spavanja na stomačiću, poslednjih pet-šest godina opravdano se preporučuje spavanje
na leđima. Provereno je da bebe koje spavaju na ovaj “moderniji” način sporije razvijaju motoriku pokreta, jer ne koriste mišiće potrebne za okretanje, puzanje i stajanje. Gde je rešenje? Jednostavno, kad god je beba budna, stavite je da leži na stomačiću.

Korisne vežbe za bebu

Hajde da vežbamo!
Postavite cebence na pod i spustite bebu, prethodno je okrenuvši na stomačić. U početku ovo radite svakodnevno, otprilike deset minuta. Kada navrši cetiri meseca, beba će se uveliko oslanjati na laktove držeći glavicu uspravno i uspevaće da odigne grudni koš od podloge. U tom uzrastu odizace i nožice od poda. Cim malo odraste, otprilike sa šest meseci, beba ce ležati na stomačiću i pružaće ruke unapred, a kako bude jačala, dešavaće se da se slučajno okrene na bok ili se prevrne na leđa. Osim fizičkih blagodeti ovog položaja, tu je i ona psihološka – svaki put kada beba uradi nešto po prvi put, to dostignuce dodatno ce je ohrabriti za naredne podvige.

Timski rad
Da biste ohrabrili bebu, lezite pored nje i igrajte se zajedno. Podsticite je da jaca mišice i videcete koliko ce uživati. Svakodnevno je stavljajte da leži na stomaku, neka vam ova aktivnost postane deo uobicajene igre. Osim toga, neprestano je držite na oku i ni na trenutak je ne ostavljajte bez nadzora! Takođe, bebu slobodno i dalje stavljajte da spava na leđima.

PROČITAJTE I… Vežbe za jačanje bebninih mišića

Počnite na vreme
Čak i novoroence možete priljubiti uz grudi i pružiti mu osecaj sigurnosti ili ga staviti preko krila na nekoliko minuta da bi se naviklo na razlicite pozicije. Imajte na umu jednu stvar: nemojte to raditi neposredno po hranjenju jer postoji velika šansa da beba bljucne.

Udobnost je ključ
Položite bebirona na pod preko čiste prostirke ili ćebenceta. Ukoliko zakmeči, verovatno mu nije udobno, pa zato dodajte još jedno ćebence da bi mu podloga bila mekša. Presavijte peškir pa ga podmetnite pod bebine grudi da bi lakše podizala glavu i razgledala okolinu.

Glava uz glavu
Lezite pored svog mališana, takođe na stomak, i okrenite glavu prema njemu. Pevušite mu ili se glupirajte pred njim. Možda će vam to biti smešno, ali ćete uspeti da mu odvučete pažnju i neće mu biti dosadno.

Zabava
Nabavite nekoliko mekanih igračaka i postavite ih nadohvat bebine ručice. Kada vidi igracke, pokušaće da se pomeri i da ih dohvati.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije