10 pravila vaspitanja francuskih roditelja koja mogu poslužiti kao uzor

Od kada je američka autorka Pamela Drukerman posvetila knjigu pozitivnim stranama francuskog roditeljstva, ceo svet priznaje da ima nečeg posebnog u vaspitnim metodama Francuza. Njihovo roditeljstvo je opuštenije (za mamu i tatu), usmereno na porodicu a ne na dete.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Evo čega se francuski roditelji pridržavaju, a i vi možete pokušati:

Odlučno recite “ne”
Čvrsto, smireno i jasno “ne” jedna je od centralnih stvari u francuskom roditeljstvu. Koriste ga kad god je to potrebno, izgovaraju ga ljubazno, ali se o njihovom “ne” ne raspravlja. Nema nikakvog vikanja, besa i dugih objašnjavanja. Zna se ko je glavni.

Deca treba da budu sposobna da se sama zabavljaju
Pod ovim se misli na važnost dečje sposobnosti da se sama igraju i da roditelji ne treba da “padaju na nos” kako deci nikada ne bi bilo dosadno. Kada roditelji imaju posla, deca treba da su mirna sama sa sobom bez ikakvih problema.

Važno je i da odrasli imaju vreme za sebe
Francuzi veruju da to što ste roditelj ne znači da ne treba da imate svoj život. Oni uživaju u porodici i zajednički provedenom vremenu ali odvajaju vreme i samo za sebe, partnera ili društvo. Veruju da tako uče decu da poštuju sve članove porodice, a ne da misle da se ceo svet vrti oko njih.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije