Kako da se tate ne osećaju “izostavljeno”?

Dobro je poznato da je veza između mame i bebe intenzivna i posebna, veza čiste i nevine ljubavi. Upravo zato, tatama se može učiniti da su “izostavljeni” iz celog tog iskustva. Naravno, i tate mogu od samog početka biti uključene u sve radosne u malo manje radosne trenutke s novorođenčetom.

 successful dad with baby

Kontakt koža na kožu
Beba je najsrećnija kada je naslonjena kožom na kožu s mamom ili tatom. Bebina temperatura, srce i brzina disanja tada su stabilni. Takav kontakt omogućava bebi i da se upozna sa vašim mirisom, a ritam vašeg srca umirujući je za dete. Udobno se smestite dok gledate televiziju i pustite bebu da se odmara na vašim grudima.

Zabavne igrice
Pravite smešne izraze lica, pevajte pesmice, igrajte se skrivalice… Svaki dan odvojite vreme koje ćete posvetiti samo bebi. Kako beba raste, to vreme zbližavanja postaće deo vaše svakodnevne rutine.

Vaši posebni momenti
To može biti vreme kupanja, masaža – koja će bebu umiriti i opustiti pre spavanja. Možete prošetati ulicom ili napraviti mini izlet. Bebe obožavaju biti napolju, pogotovo kada su ušuškane u naručju.

Razvijajte svoje tehnike
Mame vole neke stvari raditi na određeni način (promeniti pelenu, zagrejati flašicu..), čak vas i opomenu da nešto ne radite dobro. Nema potrebe da baš sve radite na “mamin način”, nastavite vežbati i usavršavati svoje tehnike, a beba će raspoznavati mamin i tatin dodir.

Podelite obaveze
Mame često imaju spisak stvari koje treba obaviti i neretko se osećaju kao da je sav teret na njima. Dogovorite se oko podele obaveza. Olakšajte joj dnevne aktivnosti i svima će biti lepše i lakše. Jasno – kad je mama srećna, svi su srećni! I vi ćete se osećati korisnijim i samim tim zadovoljniji.

Družite se sa tatama koji imaju decu sličnog uzrasta
Dobro je povezivati se s ljudima koji prolaze kroz iste situacije kao i vi. Osećaj zajednice i činjenica da niste sami, ključ je uspeha. Bilo da ste mladi po roditeljskom stažu ili već veteran, uvek je dobro naučiti neke nove stvari i čuti korisne savete, a sve sa ciljem jačanja samopouzdanja i jačanja veze sa detetom
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije