eko mama
03.06.2022 Kutak za mame

Čuvajte planetu: kako da postanete eko – mama?

Bez obzira na sva upozorenja ekologa o tome šta sve i kako uništava našu planetu, prava razmišljanja, ali i zabrinutost u vezi s tim, nastaju tek onda kad ostanete u drugom stanju. U tom momentu, počinjete da brinete o tome da li će vašem malom čedu budućnost biti bezbedna i da li je moguće biti „eko-mama” i, istovremeno, pružiti ono najbolje svom detetu?

Možda će biti potrebno malo više razmišljanja i truda da biste postali „ekološki korektni” prema svojoj bebi i okruženju, ali nikad nije kasno da počnete da se bavite ovim pitanjem. Na kraju krajeva, i vaša deca treba da podižu svoju decu, njihova deca svoju – čak i onda kad mi više ne budemo postojali na ovoj planeti.

Kad god je moguće, koristite pamučne pelene

Verovatno ste već upoznali mnogo roditelja koji su se zakleli da će upotrebljavati samo pamučne pelene (one koje se peru), ali su odmah potom prešli na one za jednokratnu upotrebu, shvativši da je broj dnevno potrebnih pelena za bebu gotovo neoganičen. (Saznajte i : Da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu?)

Naime, svi mi znamo da su pelene za jednokratnu upotrebu štetne za okruženje, ali ušteda dragocenog vremena, koje njihova upotreba omogućava, zaista je od neprocenjive važnosti, naročito onda kada nemate dovoljno vremena za sve obaveze oko bebe. Istina je da pelene, kao i ostale brojne pogodnosti današnjeg društva, iako štede vreme i trud, istovremeno ugrožavaju naše okruženje.

S druge strane, pomenute pelene nisu ništa štetnije za planetu od motornih vozila, plastičnih vrećica i mnogih drugih modernih izuma. Ali, posežući za njima kao za nečim neophodnim, potrebno je da imate u vidu i zastrašujuće statističke podatke: za potpunu razgradnju samo jedne pelene potrebno je čak 500 godina! To znači da se ostaci svih dosad proizvedenih pelena nalaze tu negde oko nas, možda u blizini vaše kuće ili obdaništa vašeg deteta. Zato, eksperti za ekologiju predlažu – ako ne potpuno izbacivanje pelena za jednokratnu upotrebu, ono bar njihovu redukciju i kombinovanje s onim pamučnim.

Prednost dajte eko-proizvodima

Svaka mama, pre svega, želi da njena beba bude zdrava, ali i negovana. Birajući proizvode za negu svoje bebe, potrebno je da znate i to da je bebina koža i do pet puta tanja od kože odraslog čoveka i da će apsorbovati veću količina sredstva koje naneste na nju. Bebe, mala deca i trudnice posebno su osetljive na dejstvo hemijskih materija i mirisa koji se nalaze u sastavu deterdženata i kozmetičkih proizvoda. Sastojci ovih preparata mogu često da izazovu pojavu ekcema, glavobolju i preveliku osetljivosti kože na njih.

Zato, tokom trudnoće redukujte upotrebu kozmetičkih sredstava i  koristite ekološka i zdravstveno prihvatljiva sredstava za pranje bebine odeće i održavanje higijene u domu. Birajte proizvode na bazi prirodnih sastojaka, bez štetnih hemikalija i u eko-pakovanjima koja se u potpunosti mogu reciklirati. (Pročitajte i: Prirodna nega bebine kože)

Ako možete, dojite svoju bebu!

Jedan od najboljih i najsigurnijih načina da budete prava „eko-mama” jeste i taj da dojite svoju bebu. Naravno, ukoliko je to moguće.

U slučaju da možete da dojite svoju bebu, ali se još uvek dvoumite da li to da činite, reći ćemo vam da ne postoji ništa bolje za vas i vašu bebu. Uštedećete dragoceno vreme i trud oko sterilizacije bočica i cucli, priprema veštačkih formula, kao i mnogo novca za kupovinu opreme i ostale neophodne „logistike”. Dojenje je besplatno, ekološki ispravno, higijensko, a majčino mleko najbolji je izvor neophodnih hranljivih materija za vašu bebu.

Savet plus:

*Smanjite upotrebu plastike.

*Štedite energiju – isključite električne aparate i sijalice kad nisu u upotrebi; ako kod kuće imate parno grejanje, smanjite temperaturu za jedan do dva stepena.

* Kupujte domaće, organske proizvode, kad god je to moguće.
Kiril Gorlov/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije