Bol, osećaj nelagodnosti i naduven stomak, simptomi su koji muče milione ljudi širom sveta. Za mnoge, nadimanje je kratkoročni problem koje može biti uzrokovano gasovima, zatvorom ili gutanjem vazduha tokom razgovora za vreme obroka. Međutim, nekima ono može biti pokazatelj dugoročnog, ozbiljnijeg problema, koje može biti simptom celijakije (alergije na gluten), intolerancije na pojedine namirnice ili sindroma „nervoznih“ creva. Šta godf da mu je uzrok, nadutost je sigurni pokazatelj da sa vaš probavni sistem nije u ravnoteži.
Foto: Guliver/Thinkstock
Nutricionista, Kler Barns, objašnjava da postoje brojni razlozi zašto se nadutost može javiti, kao i mnogo načina da se ovaj problem reši. Ona otkriva sedmodnevni plan kkao da pobedite nadutost.
1. dan: Počnite da vodite dnevnik namirnica
Prvi korak u rešavanju problema nadimanja jeste da počnete da vodite dnevnik namirnica koje konzumirate i da zapišete nakon kojih se javljaju ovi neprijatni simptomi. „Kada smo netolerantni na neku hranu, naše telo proizvodi antitela na tu namirnicu, te kada je ponovo konzumiramo antitela će proizvesti simptome kao što su nadimanje i grčeve u stomaku,“ kaže Barnsova i dodaje: „Ako nastavimo da jedemo hranu na kosu smo netolerantni, upala koja će nastati u crevima može da izazove proliv ili zatvor.“
Za razliku od alergija na hranu, gde se početak simptoma javlja odmah nakon konzumiranja pojedine namirnice, kod Kler navodi da se simptomi netolerancije mogu javiti i nakon nekoliko sati, pa čak i dana.
Sledeće korake kako da pobedite nadutost pročitajte OVDE.