30.04.2018 Saveti

9 načina da se bolje povežete sa vašim detetom u svakom uzrastu

Istraživanja pokazuju da je potrebno pet pozitivnih interakcija sa decom da bi se nadoknadila svaka negativna situacija i održao zdrav, srećan odnos u porodici.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Možda vam odnos 5:1 ne zvuči puno ali kako deca rastu, i sve ih ređe viđate zbog njihovih obaveza, to je sve teže postići. Uložite zato malo više truda i nađite načina da se povežete sa decom. Evo nekih odličnih predloga:

Zapevajte zajedno omiljenu pesmu
Kada na radiju ili TV-u čujete detetovu omiljenu pesmu, pojačajte i zapevajte zajedno. Isto tako, kada vidite da detetu treba malo podići raspoloženje potražite omiljenu pesmu na youtube-u, pustite i zapevajte!

Sačuvajte i podelite sa detetom zanimljivosti sa interneta
Ako nađete neki zanimljiv ili smešan video na youtubu ili post na facebook-u, sačuvajte ga i podelite sa detetom. Možete zajedno da komentarišete i smejete se a videćete da će vam dete rado odgoviriti sličnim videom ili postom! Ovako ćete saznati šta vaše dete voli da gleda i uživaćete zajedno.

Pošaljite sms ili mail
Možda dete neće moći sa vama da priča kada vi to poželite, ali to vas ne sprečava da mu pošaljete mail, sms ili poruku na viber-u ili whatsapp-u. Koristite i simbole za raspoloženje 🙂

Zamolite za pomoć
Zamolite dete da vam nešto pomogne – u spremanju večere ili šopingu na primer. Možda ne zvuči previše zanimljivo na prvu loptu, ali verujte da to može da bude dobra prilika za razgovor.

Interesujte se za detetov dan
Ne zaboravite da pitate dete kako je prošao njegov dan. Pokušajte sa jednostavnim pitanjima poput „Da li se nešto zanimljivo desilo danas?“ Probajte i sa ovih 11 pitanja koja će usrećiti vašu decu.

Obratite pažnju na ono što dete voli
Zanimajte se za ono što dete voli. Nikad se ne zna, možda vi počnete da uživate u tome i više od njega.

Žurka u pidžamama je uvek dobra ideja
Odvojite, barem povremeno, dodatno vreme samo za vas tako što ćete dozvoliti detetu da ostane budno duže nego inače.

Budite spontani
To ne mora da bude ništa specijalno kao npr. idemo na kokice posle škole. Igrajte se – organizujte turnir u košaci, gradite sa lego kockama, igrajte igrice, plešite i sl.

Poželite laku noć za lep san i dobro jutro za uspešan dan
Ne zaboravite da kažete laku noć – možda vašem detetu ne treba ušuškavanje ali zagrljaj i razgovor pred spavanje mogu doprineti povezivanju sa detetom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije