07.09.2015 Saveti

Eliminišite toksine iz vazduha: Ovih 5 biljaka će vam očistiti životni prostor!

U vašoj kući se, bilo da je ona stara ili nova, talože toksini. Oni se nalaze u farbi, plastici, tepisima, rastvorima za čišćenje i u građevinskom materijalu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ali, srećom, priroda ima način da vazduh održi čistim – neke biljke prirodnim putem mogu da pročiste vazduh od zagađivača. To je naročito bitno u vreme kada zahladni, kada se prozori ređe otvaraju i kad vazduh u kući postaje zagušljiv. Nabavite ovih pet biljaka.

1) FIKUS
Fikus je zimzelena biljka koja potiče iz Indije. Istraživanja su pokazala da je fikus posebno dobar za uklanjanje formaldehida iz vazduha.

2) BAMBUSOVA PALMA
Bambusova palma je još jedna od kućnih biljaka koje pročišćavaju vazduh. Osim toga, ona tera i insekte. Bambusova palma iz vazduha uklanja benzen, formaldehid, hloroform, ugljen-monoksid i ksilen.

Pročitajte i… Vrste cveća koje su opasne za najmlađe

3) BRŠLJAN
Bršljan je zimzelena biljka puzavica koja se dobro prilagođava unutrašnjim uslovima. Lako se uzgaja u kući i ne treba joj mnogo svetlosti. Bršljan je, osim za prečišćavanje vazduha, dobar i za uklanjanje alergena kao što su buđ i životinjski izmet. Iz vazduha eliminše benzen, ugljen-monoksid, formaldehid i trihloroetilen.

4) ĐAVOLJI BRŠLJAN
Đavolji bršljan može da se gaji u dekorativnoj saksiji, u visećoj korpi ili postavljen uspravno. Potrebno mu je malo svetlosti, a ako ima više svetlosti, listovi su mu šareniji.

5) HRIZANTEMA
Hrizantema je jedan od najboljih cvetova za pročišćavanje vazduha. On tehnički nije kućna biljka, ali može da traje u kućnim uslovima do šest nedelja. Kada se osuši, zamenite ga novim. Hrizantemama je potrebno mnogo svetlosti, ali ne direktne, kao i mnogo vlage. Pročišćava vazduh od formaldehida, ksilena, benzena i amonijaka.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije