27.10.2015 Saveti

Raste broj majki koje podstiču ćerke na preglede dojki

Uprkos tome što je rak dojke izlečiv ako se dijagnoza postavi na vreme, mnoge žene i dalje ne vode dovoljno računa o svom zdravlju i preskaču redovne preglede.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Svaka deveta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi, on može biti u potpunosti izlečen. Zato se ultrazvuk dojki preporučuje nakon 30. godine jednom godišnje, a posle 40. godine kao kontrola ili dopuna mamografiji.

Samopregled dojki je ključan za rano otkrivanje raka i treba ga obavljati jednom mesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa. Vaše grudi trebalo bi da pregledate barem jednom nedeljno i obavestite doktora istog trenutka ako uočite određene promene.

Ukoliko primetite promene u strukturi dojke: čvoriće, otvrdnuća, promene na koži dojke, uvlačenje bradavice, sekrecije iz dojki, obavezno se javite lekaru.

Clipboard01

U Novom Sadu iz godine u godinu raste broj majki koje podstiču ćerke na preglede dojki, ali je i dalje visok procenat onih koje to nisu činile, 44 odsto – pokazuju rezultati istraživanja Poliklinike Consilium, sprovedenog povodom 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke na uzorku od 335 ispitanica iz Novog Sada.

Generacijski pomak ka boljem potvrđuje poređenje rezultata po uzrastima. Najslabiji rezultat pokazale su Novosađanke starije od 60 godina, kojima su majke u svega 25 odsto slučajeva govorile na temu pregleda dojki. Vidljiv pomak prisutan je već kod žena od 40 do 59 godina – 53 odsto. Broj majki koje su govorile i podsticale još više se uvećao kod žena od 30 do 39 godina i porastao na 59 odsto, a najveći procenat (63 odsto) je kod najmlađih anketiranih Novosađanki uzrasta od 20 do 29 godina.

– Jedan od najznačajnijih odnosa u životu svake žene je njen odnos sa majkom. Ukoliko bismo postigli da svaka majka podstiče i uči ćerku da posle 30. godine ide svake godine na preglede dojki, smrtnost usled raka dojke u Srbiji drastično bi opala – saopštavaju lekari ove poliklinike.

Istraživanje dalje pokazuje da je svega 48 odsto žena bilo na pregledu u poslednjih godinu dana, dok ih čak 20 odsto nikada nije bilo na pregledu dojke, a 32 odsto nije išlo po nekoliko godina. Prisutan je takođe i visok procenat onih koje nisu uopšte informisane o simptomima raka dojke i takvih je 19 odsto.

Kako da pravilno uradite samopregled dojke, te i koliko je važna zdrava ishrana kao preventiva i koje namirnice se preporučuju pogledajte OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije