31.05.2014 Moja Beba

Rođeno 30 zdravih beba od majki zaraženih HIV-om

k

U poslednjih osam godina 30 trudnica koje su zaražene HIV-om rodile su zdravu decu, dok je 10 mališana rođeno zaraženo, jer majke nisu znale da su inficirane HIV-om„, potvrdila je šefica Nacionalne kancelarije za HIV i AIDS Danijela Simić.

Simić je, na godišnjoj skupštini udruženja za zaštitu ljudi koji žive sa HIV-om (USOP), rekla da je napravljen pozitivan pomak u tom pravcu, jer je od 1993. do 2004. godine rođeno 28 mališana koji su inficirani HIV-om od majke.

Od 2004. do 2013. godine 30 trudnica bilo je na programu prevencije prenosa HIV-a sa majke i u svim slučajevima rođena su deca koja nisu zaražena„, rekla je Simić i navela da su trudnice bile na programu u GAK Narodni front i pratio ih je doktor Spasa Anđelić, koji je nedavno preminuo. Simić kaže da se nada da će neko od njegovih kolega nastaviti da se bavi ovom problematikom i prati trudnice zaražene HIV-om.

U Srbiji je od pojave bolesti 1985. godine do danas HIV-om inficirana 3.001 osoba, od tog broja kod 1.692 osobe dijagnostikovana je sida, dok je od ove bolesti umrla 1.061 osoba. Dr Simić kaže da je stopa novootkrivenih zaraženih osoba u prošloj godini bila 20,5 osoba na milion stanovnika, što je i evropski prosek.

Prema podacima Batuta, ranije je najčešći put prenosa infekcije bio korištenjem zajedničkog pribora kod intravenske upotrebe narkotika, dok danas raste broj inficiranih HIV-om među osobama koje su imale homoseksualne odnose.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije