07.11.2016 Vaspitanje

Kada je pravo vreme za džeparac? I koliko novca dati deci?

Džeparac može biti odličan način da podučite vaše dete veštini upravljanja novcem. Uz džeparac, dete može da nauči kako da donosi prave odluke kada raspolaže ograničenim resursima, shvati prednosti štednje i davanja u dobrotvorne svrhe.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ne postoji jedan jedini ispravan način za davanje džeparca. Pošto ste vi onaj ko odlučuje kada treba početi, koliko dati i da li želite da povežete džeparac sa pomaganjem u kući, važno je da odlučite sta je najbolje za vašu porodicu.

Kada početi i koliko dati?

Ne postoji pravi trenutak koji može da važi za svako dete ali razmislite o desetom rođendanu kao dobrom početku. Deca u ovom uzrastu su se već susrela sa donešenjem odluka o tome šta treba da kupe iako im je još uvek potreban savet roditelja.

Obično se postavlja pitanje koliko novca treba dati. Ovo naravno zavisi od finansijske situacije i koje obećanje mislite da možete da ispunite. Najlakše je sumu povezati sa brojem godina, pa tako dete može da dobija nedeljno 20 dinara po napunjenoj godini – što bi bilo npr. 160 dinara nedeljno za dete od 8 god.

Koliko god da izračunate da možete da date, dobro je da budete redovni i povećavate sumu kako vaše dete bude raslo.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Džeparac i pomoć u kući

Sledeće često pitanje roditelja je da li treba povezati davanje džeparca sa pomoganjem u kući? I ovo je stvar ličnog izbora. Neko misli da je važno povezati ove dve stvari da bi dete naučilo odnos između rada i novca dok drugi veruju da deca treba da osećaju odgovornost za pružanje pomoći u kući, bez obzira na novac.

Razlismite koji je vaš stav, objasnite ga svima u kući i uvek ga se pridržavajte.

Ako odlučite da date novac za obavljanje kućnih poslova morate dobro da se dogovorite sa decom oko obaveza i posledica ako one nisu ispunjene. Možda mogu i oni samu da izaberu posao koji žele da obavljaju i držite podsetnik ili tabelu za vođenje “evidencije”.

Važno je biti dosledan. Vaše ispunjenje obaveza oko redovnosti džeparca daje dobar primer deci o poštovanju dogovora. Ako ne budete redovno plaćali deca mogu da prestanu sa svojim obavezama.

Kako deca treba da troše svoj džeparac?

Dobro je da deca koriste svoj novac za usputne stvari a ne za one osnovne kao što su hrana ili odeća. Ovo deci dozvoljava da počnu da prave kupovne odluke, i prave greške, bez većih posledica.

Ohrabrite dete da deo svog novca da u dobrotvorne svrhe. Neka samo izabere način i kome će pomoći, životinjama ili drugoj deci u nevolji.

Ako deo novca ide u ušteđevinu najbolje je da detetu otvorite račun u obližnjoj banci. Na ovaj način dete će znati koliko je uštedelo. Banke nude posebne štedne račune za decu.

Osim džeparca

Kada dete postane tinejdžer razmislite o tome da mu dajete i sezonski novac za odeću koji je odvojen od džeparca. U ovom slučaju, izračunajte dobro realnu sumu novca koja je potrebna i dozvolite detetu da je samo potroši uz poštovanje granica. Jedna skupa stvar vodi ka kompromisu kod kupovine nečeg drugog.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije