22.11.2016 Vaspitanje

Roditelji, imajte na umu ovih 6 odluka i bićete najbolji svom detetu

Biti roditelj je zahtevna uloga, ali uz neke odluke svi možemo odraditi mnogo bolji posao...

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ne postoji roditelj koji svom detetu ne želi da da više i bolje nego što je i sam imao. Međutiim, razapeti između privatnih i poslovnih obaveza, umora i stresa znamo da reagujemo neprimereno, izgubimo živce i planemo. Kako bismo vam olakšali zahtevnu ulogu roditeljstva donosimo vam nekoliko odluka koje će vas učiniti boljim roditeljim.

1. Svom detetu ću davati komplimente

Kako bismo bili sigurni da će dete dobiti dovoljno pozitivne motivacije na dnevni meni razgovora svakako treba uvrstiti pohvale. Svaki roditelj bi svom detetu trebalo da da najmanje tri komplimenta dnevno.

Zanimljiv podsetnik predlaže Džesika Abot, mama /blogerka koja kaže kako bi trebalo da na ruku stavimo tri gumice. Nakon svakog komplimenta dignite po jednu gumicu, a do večeri svom bi najdražem trebalo da date najmanje tri komplimenta.

2. Trudiću se da ne vičem toliko

Slična metoda kao ona s gumicom, mogla bi nam pokazati koliko često viknemo na svoje dete. Pet prstena rasporedite na obe ruke. Svaki put kada viknete na dete skinite jedan prsten. Ovaj ‘test’, koji možete napraviti preko vikenda biće jasan znak koliko se često derete na svoje dete.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

3. Potpuno ću mu se posvetiti barem 30 minuta dnevno

Vrlo lako nas u komunikaciji ometaju obaveze, a neretko decu slušamo s pola pažnje radeći dve ili tri stvari odjednom. Kako bismo bili sigurni da smo deo dana i svog vremena posvetili samo i isključivo detetu potrebno je izdvojiti do trideset minuta dnevno u kojima ćete mu biti posvećeni 100 odsto.

4. Duže ću ga držati u naručju

Istraživanje The Happiness Project otkrilo je kako je potrebno najmanje šest sekundi zagrljaja kako bi se otpustio serotonin i oksitocin. Zadržite svoje dete u zagrljaju malo duže, a učinak opuštanja i sreće zagarantovan je za oboje. Na taj način lakše ćete se nositi sa svim izazovima roditeljstva.

5. Spustiću se na njegov nivo

Premda se roditeljstvo ponekad čini kao strategija ‘mi’ protiv ‘njih’, pravo je postignuće videti svet dečjim očima. Usporiti, brzo oprostiti, zabaviti se – dečje su zapovesti koje bi trebalo da nas vode češće.

6. Uzeću pauzu kada mi se čini da ne mogu dalje

I na kraju, ali i ne i manje važno. Uzmite pauzu. Kada vam se čini da vam ništa ne ide od ruke, da gubite kontrolu, da ste na ivici, uzmite pauzu. Duboko udahnite, stavite ruke pod mlaz hladne vode, umijte se, bilo kakva radnja koja vam može pomoći da se malo priberete i nastavite dalje ‘hladne glave’.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije