05.09.2014 Vaspitanje

Šta znate o alimentaciji?

Prema Zakonu o porodici, oba roditelja imaju obavezu da izdržavaju svoju decu, kako u braku tako i van njega. Kada se ljudi razvedu, obaveza izdržavanja koju sud donose, ne odnosi se na bivšeg partnera nego na izdržavanje deteta.

Young mother reading to her sleeping daughter

Zakon kaže da deca imaju pravo da žive onako kako žive i njegovi roditelji, bez obzira na to da li su oni naknadno zasnovali nove porodice i u njima imaju drugu dece. Očevi i majke sa kojima deca više ne žive dužni su da u ugovorenom roku svakog meseca za dete ili decu daju alimentaciju. Međutim mnogi to ne čine. Pojedini očevi u statusu bivšeg supružnika uglavnom tumače da je alimentacija teret za izdržavanje bivše supruge.

Pravo na izdržavanje imaju deca koja žive sa oba i deca koja žive samo s jednim roditeljem. Ukoliko je sudskom odlukom jedan od roditelja potpuno lišen roditeljskih prava, ostaje obaveza izdržavanja deteta. Porodični zakon precizira da se deci moraju obezbediti najmanje onakvi uslovi za život kakvim živi i roditelj, kako za vreme dok brak traje, tako i nakon njega.

Ko ima pravo na izdržavanje?

Pravo na izdržavanje, imaju sva maloletna deca, a samo u slučaju da roditelji nisu živi ili da nemaju dovoljno novaca za život, deca izdržavanje mogu dobiti i od babe ili dede. Izdržavanje dece po pravilu je do punoletstva. Međutim ako je dete nesposobno za rad, a nema dovoljno novca za izdržavanje ili ako nastavi redovno školovanje do 26. godine života roditelj je dužan da ga izdržava. To znači da Zakon ne pravi razliku između roditelja koji su u braku i onih koji su se razveli. Zakon je ovde izričit što znači da izdržavanje ni na koji način nije uslovljeno trajanjem braka.


Bivši partner ne izdržava vas, već vaše zajedničko dete

Novac za izdržavanje se po pravilu uplaćuje na račun roditelja kome je dete povereno na čuvanje. Ukoliko nemate otvoren tekući račun u banci ili Poštanskoj štedionici novac vam se može dati na ruke. Ukoliko dobijate novac na ruke, potrudite se da uvek dobijete priznanicu za koji mesec i koliki iznos ste dobili. Vi podižete novac zato što dete ne može da obavlja pravne poslove. Roditelj sa kojim je dete prestalo da živi posle razvoda ne prestaje da bude roditelj pa samim tim ne bi trebalo da prestane ni njegova obaveza. Upravo činjenica da život zajedničkog deteta sa bivšim supružnikom više nikada neće biti kao što je bio pre razvoda, alimentacija bi trebalo da predstavlja zadatak da dete što manje oseti razvod i u ovom segmentu.

Kako se određuje visina izdržavanja?

Visina izdržavanja se određuje prema potrebama osobe koja prima izdržavanje, ali i mogućnostima partnera koji ga daje, s tim da je posebna obaveza da se detetu omogući približan standard koji ima roditelj koji daje izdržavanje. Porodični zakon precizira da davalac izdržavanja može imati određenu fiksnu mesečnu obavezu ili da svakog meseca uplaćuje od 15 do 50 odsto (prema odluci suda) od svojih redovnih mesečnih primanja. Pojedini roditelji se mimo suda dogovore oko iznosa alimentacije. Međutim, kako god da se odredio način plaćanja alimentacije, kao i njena visina, u praksi je pokazano da velik broj roditelja izbegava tu obavezu.

Šta ako partner prestane da plaća ili uopšte ne plaća alimentaciju?

Pojedini roditelji koji su prestali da žive sa detetom nakon razvoda, ne plaćaju alimentaciju i na sve načine pokušavaju da umanje iznos ili čak i da traže ukidanje alimentacije zbog teških životnih uslova.
Advokati imaju mnogo takvih zahteva, a sa druge strane imaju i pune ruke posla, jer sve češće roditelji sa kojma su deca ostala tuže bivšeg supružnika zbog neisplaćenog izdržavanja. Ukoliko vaš nekadašnji partner ne želi da plaća alimentaciju, trebalo bi da ga tužite. Sud će naložiti da vam novac isplati sa kamatama ili će mu se automatski skidati sa računa i uplaćivati na vaš račun. U pojedinim slučajevima dešavalo se da očevi budu u zatvoru zbog alimentacija koje duguju deci.

Izvor: bebac.com, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije