28.04.2010 Trudnoća

Činjenice o trudnoći koje možda niste znali

– Prosečna dob u kojoj žene danas rađaju svoje prvo dete je između 25 i 29 godina. 1970. godine žene su obično rađale sa 21.

– Bebe rođene u maju uglavnom su teže od beba rođenih u drugim mesecima. Ova činjenica pripisuje se prazničnim trpezama, od slavskih, novogodišnijh, pa sve do Uskrsa tokom kojih buduće majke konzumiraju kaloričniju hranu nego inače.

– U trudnoći se ženama izoštravaju sva čula, naročito mirisa, tako da nije čudno što ne mogu da podnesu neku namirnicu koju su pre trudnoće obožavale.

– Broj porođaja završenih carskim rezom povećao se za 27% u zadnjih deset godina. To iznosi 40% više nego ranije. Razlog tome verovatno leži u činjenici što se u današnje vreme zbog karijere žene mnogo kasnije odlučuju na potomstvo nego pre desetak godina.

– Prva trudnoća obično traje nedelju-dve duže od naredne.

– Pošto u trudnoći stopala rastu, budućim majkama biće potrebna ne samo odeća nekoliko brojeva veća, već i obuća.

– Broj blizanačkih trudnoća učetvorostručio se u poslednjih 20 godina.

– U trudnoći se menja normalan ritam rasta i opadanje kose: tokom trudnoće  kosa više raste, a nakon porođaja, više opada. Normalan ritam obično se vraća šest meseci nakon rođenja deteta.

– Bebe su aktivne i tokom boravka u maminom stomaku: igraju se pupčanom vrpcom, sisaju prst, plaču i sanjaju. Dokazano je da od četvrtog meseca trudnoće mogu da prepoznaju mamin i tatin glas.

Priredila: Katarina Vukšić
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije