21.12.2020 Ishrana trudnica

Ideje za prazničnu trpezu: recepti po savetima dr Ane Gifing

Foto: Nagaiets/iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

Poznata doktorka i ekspert u oblasti nutricionizma savetuje koje to ukusne a zdrave obroke možete pripremati mališanima tokom predstojećih praznika

Uvođenje nemlečnih namirnica u ishranu važno je poglavlje u životu svih mališana, ali i roditelja, jer tad se detetu usađuju zdrave prehrambene navike. Knjiga ”Moj prvi zalogaj”, koju je napisala dr Ana Gifing sa svojim stručnim timom, odličan je priručnik za ovaj period. U njoj možete naći odgovore na brojna pitanja i mnoge nedoumice u vezi s dečjom ishranom, ali i recepte za pripremu zdravih a ukusnih jela. Kao i u prethodnim brojevima, doktorka Ana Gifing izdvojila je iz svoje knjige nekoliko recepata koji su prilagođeni sezoni. Isprobajte ih, bićete zadovoljni i vi i vaša beba.

Mafini s lanenim semenkama i kiselo mleko

(Uzrast 12+)

Sastojci:

po pola šolje speltinog i ražanog brašna

2 jaja

prstohvat soli

šolja kisele vode

laneno seme

kašika maslinovog ulja

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke, dodajte jaja i kiselu vodu, pa sve zajedno umutite. Smesa bi trebalo da bude malo gušća od one za palačinke. Kad dobijete željenu gustinu i teksturu, sipajte je u kalup za mafine u obliku novogodišnjih motiva i pecite na temperaturi 180–200 stepeni oko 30 minuta. Poslužite uz kiselo mleko. Ono što ostane odložite u frižider pa ponudite mališanu sutra ili prekosutra.

Savet

Ovi mafini odličan su izbor za užinu van kuće, kad idete u park, šumu ili nekud gde nije zgodno hraniti bebu na kašičicu.

Fritata s povrćem

(Uzrast: 12+)

Sastojci:

tri belanca

kašika graška

cvet brokolija

komadić batata

komadić bundeve

malo morske soli

Priprema:

Brokoli, batat i bundevu operite, očistite i iseckajte na jednake komadiće. Pripremljeno povrće prokuvajte u vodi zajedno s graškom. Izvadite sve iz vode, procedite i rasporedite u kalup za mafine u obliku novogodišnjih motiva. Prelijte belancima, posolite i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni dok se ne zapeče.

Savet

Na isti način možete pripremiti fritatu od druge kombinacije povrća. Ali važno je da koristite namirnice koje ste prethodno detetu uveli u ishranu.

Šareni omlet iz rerne

(Uzrast: 12+)

Sastojci:

3 jaja

povrće po želji (praziluk, paprika, tikvica, paradajz…)

malo morske soli

Priprema:

Povrće operite, očistite, isecite na jednake komadiće i pomešajte pa rasporedite u kalup za pečenje. Jaja umutite, posolite i prelijte preko povrća. Sve prelijte u kalup u obliku novogodišnje jelke ili nekog drugog aktuelnog simbola, ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dvadesetak minuta, pazeći da ne zagori.

Savet

Prohlađen omlet poslužite detetu uz neko sveže povrće ili kiselo mleko.

 

Tart s kupinama i borovnicama

(Uzrast: 12+)

Sastojci:

Za mrvice:

200 g speltinog brašna

60 g kokosovog šećera

cimet po ukusu

¼ kašičice soli

115 g hladnog putera

Za koru:

1 čaša kisele pavlake

1 celo jaje

1 žumance

120 g speltinog brašna

60 g kokosovog šećera

½ kašičice soda bikarbone

¼ kašičice soli

85 g omekšanog putera

Za toping:

po čaša kupina i borovnica

Priprema mrvica:

Ubacite brašno, šećer, cimet i so u blender. Uključite ga, pa dok blendate, polako dodajite hladni puter isečen na kockice. Kad se sve sjedini, isključite blender.

Priprema tarta:

Ulupajte jaja i pomešajte ih s pavlakom. U drugoj, većoj činiji sjedinite puter i šećer i mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Nastavite da mutite, polako dodajući brašno, a zatim i mešavinu jaja i pavlake. Kad dobijete gustu smesu jednake teksture, isključite mikser pa polovinu izručite u podmazan kalup. Preko toga pospite oprane kupine i borovnice – ali ne sve, a zatim drugu polovinu testa. Odozgo rasporedite ostatak bobičastog voća pa po tome mrvice koje ste pripremili – najpre ih stisnite između dlanova, pa dobijene komadiće rasporedite preko voća. Ubacite tart u rernu zagrejanu na190 stepeni i pecite 40–45 minuta, dok se testo svuda ne ispeče.

Savet:

Po ovom receptu možete pripremiti i tart od jabuka, smrznutih malina ili višanja.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije