25.05.2015 Korisni saveti

Kako zadržati normalnu telesnu težinu u trudnoći?

Jedite zdravo i konsultujte se sa doktorom kada možete početi sa vežbama i kakve vežbe su za vas sigurne. Preporučuje se da sa vežbama ne počinjete pre trećeg ili 4. meseca trudnoće.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U prvom tromesečju vam nije potrebno više kalorija, a u drugom tromesečju tek 340 više, a u trećem 450. I naravno pazite kakve su to kalorije. Birajte zdravu hranu, bogatu raznovrsnim hranjivim sastojcima i vežbajte barem dva puta sedmično po 10 minuta (ako radite i sedite za računarom i više puta sedmično) i šetajte kada god uhvatite priliku. Ipak, ne zamarajte se previše. Čim osetite umor i nelagodu, sedite, lezite, odmorite se. (Više o zdravoj ishrani u trudnoći pronaćićete u tekstu Kako da se zdravije hranite tokom trudnoće)

A šta ako se ne pazite?
Statistike pokazuju da su žene koje su se udebljale u granicama normale, koje su zdravo jele i vežbale imale lakši porođaj od onih koje taj “režim” nisu sledile. Ako se i vi previše udebljate i vaša beba bi mogla biti veća, što može dovesti do komplikacija prilikom prođaja i za vas i za bebu. Povećava se rizik od prevremenog porođaja i carskog reza.

Ako planirate trudnoću preporučuje se da mesecima pre pređete na režim zdrave ishrane i vežbanja, da, ako imate višak kilograma, regulišete na zdrav način težinu.

Kod žena koje su gojazne veće su šanse da se jave komplikacije prilikom dojenja. Međutim, pod rizikom su i one neuhranjene – mogu da rode ranije i da se beba rodi sa premalo kilograma.

Posle porođaja
Određen broj kilograma će nestati posle porođaja, ali ne i celi stomačić. One žene koje se tokom trudnoće nisu udebljale više od preporučenog obično izgube čak pola trudničke težine (dobijenih kilograma) u prvih 6 nedelja posle porođaja.

Imajte na umu da je bilo potrebno 9 meseci da “navučete” sve te kilograme, pa za žene koje su se previše udebljale period “skidanja” kilograma može biti i duži. Najbolji savet je da se zdravo hranite i vežbate i postepeno skidate kilograme.

Naravno, ne prelazite odmah na skidanje kilograma. Pustite telo prvih par meseci da se oporavi i uživajte u majčinskim danima. Ne mislite na kilograme – bićete izenađeni koliko telo samo od sebe može “odbaciti” brzo trudničke kilograme i to posebno ako dojite.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije