
Kako da ishranom ublažite trudničke tegobe
Svaka je trudnica svesna da mora da povede računa o ishrani zbog bebe. Ali, da li ste znale da ishranom možete da ublažite i trudničke tegobe?
pročitaj jošSve što tokom trudnoće pojedete, popijete ili udahnete, preći će u vaš krvotok, a preko njega i u bebin. Kako se ne bi dogodilo da to „nešto“ naškodi plodu, morate o mnogo čemu da vodite računa.
Stručnjaci se slažu oko toga da su uravnotežena ishrana, dobre higijenske navike i redovna zdravstvena kontrola najvažniji preduslovi da se beba rodi zdrava. Međutim, da bi buduća mama mogla u potpunosti da se opusti i uživa tokom najlepših devet meseci, treba da izbegava sve ono za šta je dokazano da je štetno.
Veoma je važno da se tokom trudnoće zdravo i uravnoteženo hranite. Koje ćete namirnice uzimati zavisi samo od vas, ali morate da znate da od vaše odluke u vezi sa tim zavisi da li će se beba pravilno razvijati. Sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, posno meso i žitarice treba da se nađu svakog dana na vašem jelovniku. Međutim, izbegavajte sledeće:
Ovde se radi o raznim vrstama sireva („švapski“ sa pijace, „plesnivi“ i dimljeni) u kojima može da se nađe bakterija pod nazivom listerija. Visoka koncentracija ovih bakterija dovodi se u vezu sa spontanim pobačajem, preranim porođajem i nekim oštećenjima ploda. Takođe, trudnica ne bi smela da konzumira sladoled koji nije proizveden industrijski.
Morska riba je zdrava, ali tokom trudnoće izbegavajte meso morskog psa, cipala i bakalara. Konzervirana tunjevina ne bi trebalo da se nađe u vašem tanjiru češće od dva puta nedeljno, jer ova riba sadrži velike količine žive, koja negativno utiče na razvoj bebinog nervnog sistema. Ako ste ljubitelj školjki, nipošto ih nemojte konzumirati u sirovom obliku, a ako spadate među obožavateljke japanske kuhinje, izbegavajte suši.
Sve iznutrice, naročito džigerica, sadrže velike količine vitamina A, koji, ako se uzima u velikim dozama, može da bude toksičan po vašu bebu. Dakle, oprezno sa hranom bogatom ovim vitaminom, kao i sa preparatima koji ga imaju u svom sastavu. Dovoljno je da dnevno pojedete dve sirove šargarepe.
Termički nedovoljno obrađeno meso i mesne prerađevine mogu da sadrže parazite-izazivače toksoplazmoze, kao i salmonelu, bakteriju koja izaziva trovanje. Pošto obe bolesti mogu da dovedu do prevremenog porođaja i oštećenja bebinih organa, trudnica sme da konzumira samo dobro skuvano ili pečeno meso.
Pošto se toksoplazmoza može „zaraditi“ i preko izmeta kućnih ljubimaca, obavezno stavite zaštitne rukavice kada čistite „toalet“ vaše mace ili kuce, a nakon toga dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.
Salmonela „vreba“ i iz ovih namirnica. Jaja su izvor dragocenih materija, ali ih tokom trudnoće smete konzumirati u „tvrdo kuvanom“ ili “ pečenim na oko“ obliku. Takođe, izbegavajte sosove od sirovih jaja (na primer majonez).
Napomena: Ako ste konzumirali neke od ovih namirnica ne znajući da ste u drugom stanju, to ne znači da će se nešto loše dogoditi. Međutim, vodite računa o tome ubuduće i za jelo izaberite nešto što ovde nije navedeno.
Autor: Life Content
Ovo su još neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada planirate trudnoću. Obratite pažnju kakvu ribu jedete Dok je riba od...
pročitaj jošBuduće mame obično su zasute raznoraznim savetima. Međutim, često im dobronamerni gestovi prave zbrku u glavi, pa u određenoj situaciji ne znaju ka...
pročitaj jošNeprospavane noći su naporne za svakog roditelja a za veliki broj njih one traju mesecima. Ako ste u potrazi za metodom koja će ovaj period skratit...
pročitaj još