Nesanica je česta u trudnoći

Čak 75 odsto trudnica ima problem sa nesanicom, najčešće u poslednjem periodu trudnoće. Razlozi za nesanicu su brojni i različiti: često ustajanje zbog odlaska u toalet, grčevi u nogama, stres zbog predstojećeg porođaja… Uostalom, sam progesteron, koji je u trudnoći povišen, remeti miran san. Važno je da znate da dete ima svoj ritam budnosti i sna i da na taj ritam majčina nesanica ne utiče.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Šta možete učiniti…

1. Savetuje se da večera bude lagana i da pre spavanja izbegavate nadražujuća sredstva (crna kafa, crni čaj). Biljni čajevi i šetnja pre spavanja deluju smirujuće.

2. Ako trudnica ima grčeve u nogama, osim masaže bolnog mesta, pomaže i uzimanje magnezijuma. Vežbanje popešuje cirkulaciju, otklanja umor i moguće bolove u leđima i opušta trudnicu.

3. Joga i pilates su veoma korisni načini za opuštanje i oslobađanje od stresa. Takođe, temperatura u sobi u kojoj spavate treba da bude prijatna.

4. Mnoge trudnice imaju problem sa bolovima u leđima. Da biste ih ublažili, spavajte na boku. Savijte kolena i stavite jastuk između nogu. Jedan jastuk stavite iza leđa, a drugi ispod stomaka – zbog potpore.

5. Pred kraj trudnoće stomak onemogućava spavanje potrbuške, a dugotrajno leženje na leđima može izazvati nesvesticu (zbog pritiska materice na donju venu koja vodi krv iz donjih delova tela prema srcu). Zbog toga, preporuka je da trudnica – kad god je u mogućnosti – spava na levom boku.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije