Trudne dame, jeste li za ples?

Umerena fizička aktivnost je više nego poželjna u trudnoći, a ako još niste izabrale ono što vam najviše odgovara, probajte da plešete. 

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Brojna istraživanja ukazuju na značaj koji muzika i ples imaju u trudnoći. Blagi pokreti uz muziku koja vam najviše odgovara otkloniće umor i stres, osećaćete se bolje, a vaša beba će uživati u stomaku.

 

Pored psiholoških dobiti, vežbanje doprinosi smanjenju pojava koje često prate trudnoću:  prekomerno dobijanje na težini, visok krvni pritisak,  bolovi u kičmi, otežano disanje, opstipacija, umor i glavobolja.

Ples kao priprema za porođaj

Plesanjem u trudnoći povezaćete se sa svojim telom, naučićete kako da ga opustite što je u samom porođaju najvažnije. Naše telo najbolje zna šta treba da radi, na nama je samo da ga na putu rađanja bebe u tome ne ometamo.

U mnogim kulturama žene se kroz ples pripremaju za porođaj, a neki od atraktivnih plesova koji se mogu koristiti u te svrhe su: orijentalni plesovi, indijski ples, kubansaka salsa, afro rumba i drugi. Ples treba izvoditi uz lagane ritmove, spontano sa prirodnim pokretima.

Istraživanja pokazuju da su trudnice koje su plesale u trudnoći svaki dan po 20 min imale manje bolan porođaj i brži oporavak.
 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije