25.05.2018 Zdravlje i nega

Streptokok u trudnoći: Uzrok mnogih bolesti kod novorođenčeta

Streptococus je vrsta bakterija koje se često nalaze u vagini i rektumu zdravih žena. Žene mogu nositi ove bakterije, a da nemaju nikakve tegobe. Imati te bakterije u organizmu ne znači imati i infekciju. To samo znači da imate grupe B streptok bakterija u vašem telu.

Freedigitalphotos.net

Freedigitalphotos.net

Međutim, grupa B streptokok bakterija, prenose se od majke na dete tokom porođaja, pa može uzrokovati ozbiljne bolesti kod novorođenčadi. GBS je vodeći uzrok po život opasne infekcije kod novorođenčadi, uključujući pneumonije (upala pluća), sepsu (infekcija krvi), meningitis (upala omotača mozga i kičmene moždine), i drugih problema.

PROČITAJTE I… Ove tri najveće pretnje vrebaju iz nesesera

Grupa B streptokok infekcije kod novorođenčadi može se sprečiti. I zato je važno testirati sve trudnice pri kraju trudnoće kako bi se ova bakterija na vreme otkrila i uvela antibiotska profilaksa.

Bilo bi poželjno da se sve trudnice testiraju na GBS. Nije bitno ako su se testirale u predhodnoj trudnoći ili nisu imali ovu vrstu bakterija pre, svaka trudnoća je drugačija.

Testiranje se vrši izmeđe 35 i 37 nedelje trudnoće.

Ako je test pozitivan za grupu B streptokoka, ginekolog će vam dati savet šta dalje treba uraditi i kako planirati porođaj, odnosno kako sprečiti da se ova bakterija ne ugrozi vašu bebu tokom porođaja.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije