02.04.2014 Zanimljivosti

Činjenice o blizancima

Koliko god da fizički liče, blizanci se i te kako razlikuju. Otkrijte nekoliko interesantnih činjenica o njima…

twins

Jednojajčani blizanci nemaju isti otisak prsta

Kada dođe do deobe oplođene jajne ćelije na dva ploda, oni imaju iste otiske, ali u 13. nedelji, kada bebe počnu intenzivnije da se pomeraju i dodiruju vodenjak, tada menjaju i svoje otiske.

Blizanci u ogledalu su – isti

Oko 25 odsto jednojajčanih blizanaca se razvija tako da postaju identične slike u ogedalu jedan drugog. Ipak, jednojajčani blizanci nisu potpuno isti. Može da se dogodi da je jedan desnoruk, a drugi levoruk,  ili da im kosa drugačije  raste. To se dogodi ako se oplođena jajna ćelija razdvoji na dva dela posle nedelju dana ili više od začeća.

Majke blizanaca žive duže

Neke studije su pokazale da su blizance rađale snažne i zdrave žene koje su i živele duže. Naučnici su to povezali s teorijom da se evolucija pobrinula da zdrave žene brže šire svoje gene. To naravno ne uključuje blizance rođene vantelesnom oplodnjom.

Visoke žene imaju veće šanse da rode blizance

Visoke žene imaju više hormona koji stimulišu rast i koji mogu da stimulišu jajnike i time da pospeše začeće blizanaca.

Više mlečnih proizvoda – veća šansa za blizance

Žene koje jedu više mlečnih proizvoda imaju pet puta veću šansu da rode blizance. Naime, u kravljem mleku nalazi se hormon koji stimuliše rast.

Blizanci mogu da imaju različite očeve

U normalnim okolnostima žena mesečno ima samo jednu jajnu ćeliju, ali može se desiti  da sazru i dve. Ukoliko je žena imala odnose sa dva muškarca, moguće je da sperma jednog oplodi jednu, a sperma drugog drugu jajnu ćeliju.

Blizanci komuniciraju još u stomaku

Ultrazvukom je utvrđeno da blizanci već u 14. nedelji trudnoće posežu jedan za drugim. U 18. nedelji su se međusobno dodirivali više nego što su dodirivali svoja tela. Lekari  su čak primetil i da su pokazivali različite grimase jedan prema drugome i bili vrlo nežni i oprezni kod područja očiju, kao što bi bili i kad bi se radilo o njihovom oku.

Blizanci razvijaju svoj jezik

Naučnici smatraju da blizanci koriste jedan drugog kao modele za učenje jezika kad nema prisutnog odraslog. Gledajući i provodeći vreme zajedno stvaraju „jezik“ koji se sastoji od preokrenutih reči i onomatopeje. Iako se takav jezik najčešće javlja kod blizanaca, može se javiti i kod obične dece koja su često zajedno. Takvi „izmišljeni“ jezici nestaju vrlo brzo čim deca nauče pravi jezik.

Izvor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije