Danas je Međunarodni dan zagrljaja

Danas se, širom sveta, obeležava Međunarodni dan zagrljaja. Ideja je potekla od američkog sveštenika Kevina Zabornija koji je 1986. godine 21. januar proglasio Međunarodnim danom zagrljaja. Svrha obeležavanja ovog dana je u tome da pomogne ljudima da izraze emocije u javnosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Psiholozi konstanto ukazuju na značaj zagraljaja koji je odavno postao tema brojnih istraživanja, a naučnici sa Univerziteta u Majamiju su, čak, 1992. godine osnovali Institut za istraživanje dodira.

Istraživanja su pokazala da od grljenja zavisi i naša inteligencija, tj. smatra se da će ona deca koju su roditelji konstantno grlili tokom odrastanja biti inteligentnija od one koja su ostala uskraćena za tu vrstu kontakta. Ovaj topli ljudski dodir ima pozitivan uticaj na psihičko i fizičko zdravlje. Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti, jača povezanost sa osobom koju grlimo, otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini čoveka srećnijim. Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimuliše žlezdu koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, opušta mišiće u telu i ublažava bol. Čak i nakon najtežeg dana, zagrljaj će vam sigurno pomoći.

Smatra se da nam pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i lepšim.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije