Da li zbog svoje jarkožute boje ili neodoljivog ukusa, limun je voćka koja se neminovno nalazi u svakoj kući, i to preko cele godine. Ali osim što se lepo slaže s čajem i mineralnom vodom, limun ima još mnogo blagodeti za koje (možda) niste znale…
Limun sadrži čak 22 antikancerogena jedinjenja, koja usporavaju rast tumora tako što sprečavaju deobu njegovih ćelija.
Čišćenje organizma
U indiji, domovini ajurvede, hiljadama godina konzumira se topla limunada (bez dodatog šećera!) na prazan stomak. Evo i zbog čega: prvenstveno zbog toga što kombinacija tople vode i soka od limuna pokreće creva i tera ih da se prazne. Drugo, ista ta čarobna mešavina popijena natašte pokreće rad žuči i pomaže čišćenju jetre, što će reći da se time i ceo organizam oslobađa toksina. i treće, ali za žene ne manje važno, jeste to što topla limunada popijena odmah nakon buđenja pokreće metabolizam i razgradnju masnih ćelija.
Sprečavanje prehlade
Upravo sada treba početi s redovnim konzumiranjem svežeg limuna, jer ćete time smanjiti mogućnost nastanka prehlade za
čitavih 70%. Da, dobro ste čuli! Dva meseca redovno konzumirajte po dve-tri kriške svežeg limuna na dan i budite sigurni da će vaš organizam dovoljno osnažiti da se dostojno “obračuna” s uljezima u vidu patogenih bakterija i virusa koji obično počinju da haraju početkom jeseni.
Pojačavanje ukusa i još ponešto
Znate li šta je gremolata? Reč je o mešavini maslinovog ulja, limunove korice, peršuna i belog luka, bez koje je italijanska
kuhinja nezamisliva. Ali, zašto samo italijanska? ne vidimo nijedan razlog što već od sutra ne biste počeli da koristite
gremolatu u svojoj kuhinji. Sjajno se slaže sa svim vrstama mesa (naročito s ribom) i odlično zamenjuje so, koja je ionako štetna.
Nega i ulepšavanJe
Za nežnu kožu stopala, kolena i laktova: prepolovite limun, te polovinom istrljajte grubu kožu na stopalima, laktovima i kolenima. Za intenzivniji piling učinak limun pre upotrebe pospite šećerom! zbeljivanje zuba: kašičicu sode bikarbone prelijte s pola kašičice limunovog soka, pa ovom mešavinom istrljajte zube. Ovaj trik nemojte često primenjivati da ne biste oštetili zubnu gleđ (jednom nedeljno je sasvim dovoljno). Snažni, nelomljivi nokti: limunov sok pomešajte s maslinovim uljem,
te držite nokte u toj mešavini desetak minuta. Osim što će nahraniti nokte, ova mešavina odlična je za izbeljivanje žutih naslaga na njima, kao i za negu zanoktica.
Lečenje bolesti i tegoba
Osim što pokreće rad creva i čisti jetru, limunska kiselina iz svežeg limuna otapa neke vrste kamena u žuči i bubrezima i “riba” suvišne naslage kalcijuma iz organizma. Vitamin C iz limuna neutrališe slobodne radikale, koji, kada se nagomilaju u organizmu, izazivaju prevremeno starenje i uzrokuju mnoge bolesti.
Autor: Mama&Beba
Foto: Thikstock