01.05.2015 Zanimljivosti

Top 12 pravila da vaše dete ne bude debelo!

Istraživanja pokazuju da svaki treći mališan ima prekomernu telesnu težinu. Evo šta bi trebalo da preduzmete da vaš mali bucko ne izraste u gojazno dete… Donosimo vam nekoliko zlatnih pravila kako da sprečite gojaznost kod svog mališana.

ID-100176564

1. Mnogi stručnjaci smatraju da deca koja sisaju imaju manje šanse da postanu gojazna. Tokom procesa dojenja bebe stiču zdrave navike, poput kontrole apetita (glavni preduslov za
nastanak gojaznosti), svesti o tome koliko je potrebno hrane za jedan obrok i koliko često treba jesti.

2. Odlažite što je više moguće prelazak na čvrstu hranu. Kad počnete s dohranom, uključite niskokalorične namirnice bogate hranjivim sastojcima. Zapravo, u dečjoj ishrani pre koristite povrće nego voće i žitarice umesto slatkiša.

3. Svaki bebin plač ne znači da je na žeđ, možda je usamljena i želi društvo ili pak čezne da je nosite. ona gladna. Možda je to njena reakcija.

4. Ne nalivajte bebu voćnim sokovima. Gotovi sokovi imaju isto kalorija koliko i mleko, ali su siromašniji hranljivim sastojcima. Prekomerno uzimanje sokova može biti uzrok gojaznosti u kasnijem uzrastu.

5. Beba bi, dok je budna, trebalo da bude u pokretu. Neke od njih više vole da leže. U tom slučaju preporučujemo vam da animirate dete, igrajte se s njim i podstičite ga da puzi…

6. Poštujte apetit svog mališana. Većina roditelja se žali da im dete u uzrastu oko druge godine postaje probirljivo te da jede slabije nego pre. To je sasvim normalno i ne treba da ga terate da jede na silu. U prvoj godini mališan naglo raste i s godinu dana utrostručuje svoju porođajnu težinu. Tokom druge godine deca više rastu u visinu nego što dobijaju u težini.

7. Držite se pravila: pet malih obroka dnevno bolje je nego tri velika.

8. Obroke, ako je ikako moguće, nudite uvek u isto vreme.

9. Ne insistirajte na tome da dete pojede sve iz tanjira.

10. Ne dopustite mališanu da jede iz dosade.

11. Nikad ne nagrađujte dete slatkišima ili grickalicama.

12. Ako želite da vaše čedo bude zdravo i da se zdravo hrani, pkažite to sopstvenim primerom.

Autor: Mama&Beba
Foto: Freedigitalphotos.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije