07.06.2016 Zanimljivosti

Upoznajte Izija – psa koji deci pomaže da savladaju čitanje

Pas može da bude detetu odlično društvo, a preko „READ“ programa pas može i da pomogne detetu u učenju. Evo o čemu je reč…

Foto: Bored Panda

Foto: Bored Panda

Odavno se kaže da je pas čovekov najbolji prijatelj, ali su naučnici ustanovili da, pored neograničene vernosti, psi mogu da pomognu osobama koje imaju problem sa čitanjem. Njujorška grupa, Intermountain Therapy Animals, vodi program pod nazivom “Psi pomažu u čitanju i obrazovanju” skraćeno R.E.A.D . Cilj programa je da terapeutski psi pomažu deci koja imaju problem sa čitanjem, deci kojima treba posebna pažnja i deci kojoj engleski nije maternji jezik.

Pas može da bude detetu odlično društvo, a preko READ programa pas može i da pomogne detetu u učenju. Upravo takvu pomoć ima učenica trećeg razreda Eelane Vaskez od terapeutskog Havanezera, Izija. Devetogodišnja devojčica, čiji su roditelji iz Meksika, je učenica osnovne škole u istočnom Harlemu u Njujorku.

Volim da čitam Iziju jer me pažljivo sluša i ne ruga mi se kada pogrešim.“

Hiljade članova grupe READ pomaže deci širom sveta. Njujorški odeljak radi sa 175-oro dece iz decet različitih škola. U Eleninoj školi Izi strpljivo sluša čitanje 15 učenika latino porekla, koji pokušavaju da savladaju engleski jezik.

Svi učenici koji pohađaju READ program su na početku godine bili u zaostatku u odnosu na ostale đake, ali većina njih vrlo brzo, neki čak izuzetno brzo dostignu potrebni nivo znanja. I ne samo što ta deca vežbaju čitanje dok je Izi pored njih, već vežbajuiI kada ona nije tu. Za mene kao nastavnika je to fantastično jer ja u principu ne mogu da ih nateram da kada dođu kući uzmu knjigu u ruke i vežbaju čitanje, ali 20 minuta nedeljno čitanja Iziju je sasvim dovoljno„, kađe nastavnica Bridžit Mekilroj.

Tečno čitanje je ključno za sticanje obrazovanja dece, jer su studije pokazale da učenici koji do trećeg razreda osnovne škole ne nauče da čitaju, imaju četiri puta veću verovatnoću da srednju školu ne završe na vreme.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije