04.10.2016 Zdravlje bebe

Top 4 načina za uklanjanje belih naslaga u ustima beba

Prljave ručice, igračke koje se vuku po podu i pribor za jelo o kojem se ne vodi dovoljno računa – mogu biti okidač za pojavu gljivične infekcije u ustima. Ako se mlečac pojavi, nema mesta panici! 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako je vaša beba razdražljiva, otežano sisa ili potpuno odbija dojku, povraća ili ima proliv, a pritom ima beličaste naslage nalik ostacima mlečnog obroka na unutrašnjoj strani obraza, korenu jezika, nepcu i desnima – suočava se sa sorom odnosno belim naslagma. U pitanju je gljivična infekcija poznata i kao mlečac ili kandidijaza, a najčešće se javlja nedugo nakon rođenja. Uzrokuje je bakterija Candida albicans, čije je prisustvo na koži i sluzokoži uobičajeno, dok god se ne poremeti ravnoteža bakterijske flore.

Prljave ručice u ustima, igračke koje se vuku po podu, cucla ili pribor za jelo o kojem se ne vodi dovoljno računa – mogu biti okidači za beličastu napast. Ako je nakon pregleda i uzetog brisa vašem bepcu dijagnostikovan sor, ne paničite – mada u nekim slučajevima može doći do komplikacija poput infekcije creva ili predela koji pokrivaju pelene, za većinu mališana to je laka i prolazna infekcija.

Kako sprečiti ovu pojavu te i koji su najbolji biljni preparati pogledajte na narednim stranama…




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije