Piše: Prim. dr med. subspecijalista ishrane Jelena Gligorijević
Jedna od važnijih stvari za dojilje je da piju dovoljne količine tečnosti: higijenski ispravnu vodu, jogurt i mleko, blage biljne čajeve, supe, sveže ceđene sokove.
Foto: Gulliver/Thinkstock
Alkoholne napitke treba izostaviti, a kafe i čajeve tipa crni i zeleni čaj, svesti na minimum. Preporučuje se unos 3 porcije mlečnih proizvoda u toku dana, i to posebno obogaćenih sa vitaminom D (1 porcija = 250 ml mleka ili jogurta = 80 grama nemasnog sira = 50 gr tvrdih sireva).
Treba konzumirati raznovrsno voće i povrće svih boja a izbegavati namirnice koje nadimaju: pasulj, sočivo, soja, kikiriki. Koštunjavo voće (orah, lešnik, badem) i semenke (lan, suncokret, bundevino seme), uzimati svakodnevno.
Treba koristiti dovoljne količine mesa i ribe, posebno sardele.
Svakodnevno koristiti i namirnice koje su izvori ugljenih hidrata: hleb, testenina, pirinač, krompir. Ali izbegavati hranu koja sadrži trans masti: masna peciva, keksevi, grickalice.
Većina lekova prelazi u mleko, pa pre uzimanja medikamenata konsultujte lekara.