Saznajte koliko folne kiseline dnevno treba da unosite u organizam tokom trudnoće
Foto: Guliver/Thinkstock
Potrebe za folnom kiselinom rastu u trudnoći kao odgovor na povećanu eritropoezu kod majke i razvoj fetusa i placente. Nedovoljan unos folne kiseline u trudnoći povezan je sa nekoliko negativnih ishoda uključujući rizik za spontani pobačaj, rupturu placente i defekt neuralne cevi.
Preporuke Američkog Instituta za medicinu SAD su da se 400 µg folne kiseline unese preko fortifikovanih namirnica ili suplemenata, a ostalih 200 µg uobičajenom ishranom. Trudnica sa visokim rizikom za razvoj defekta neuralne tube (porodična istorija koja uključuje i defekt neuralne tube, ako je prethodna trudnoća bila sa DNT, ako žena ima celijačnu bolest ili neki drugi tip malapsorbcije, diabetes melitus, ili žena uzima neki antiepileptik) preporučuje se uzimanje folne kiseline u dozi od 4 mg dnevno i do 12. nedelje trudnoće (ako trudnica ima anemiju srpastih ćelija, suplementaciju od 4 mg dnevno nastaviti kroz celi period trudnoće).
Nacionalni vodič za zdravstvenu zaštitu žena u toku trudnoće iz 2004. godine daje preporuke za suplementaciju 400 µg folne kiseline u periodu planiranja trudnoće pa sve do kraja 12. nedelje trudnoće kako bi se smanjio rizik od pojave poremećaja nervnog sistema (anencefalija, spina bifida).
Namirnice bogate folnom kiselinom su: sočivo (270 μg folne kiseline/1 šolja), pasulj (70-190 μg folne kiseline/1 šolja), kuvani brokoli, prokelj (140 μg / 1 šolja), sirovi spanać (60 μg / 1 šolja), sok od narandže (120 μg / 1 čaša), 1 srednja narandža (40 μg). Bogat izvor folne kiseline je i jetra (džigerica) ali se zbog deponovanja različitih toksičnih materija ne preporučuje unos ove namirnice u trudnoći.