22.06.2018 Kutak za mame

Mokar kupaći kostim uzrok brojnih zdravstvenih problema

Mokar kupaći kostim može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Pogledajte kako ih sprečiti i na koji način reagovati ukoliko do njih dođe.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Upala bešike, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratitelji letnjih uživancija. Razlog tome je nesmotrenost kada ne razmišljamo da li nam se kupaći kostim osušio, hodamo li bosi, da li je toalet čist ili jesmo li seli na tuđi peškir za plažu. Kao posledica toga moguća su oboljenja koja mogu pokvariti dugoočekivani bezbrižni odmor. Kako ih sprečiti i na koji način reagovati ukoliko do njih dođe savetuje je ginekolog dr. Martina Jerbić-Cecelja.

„Svaka žena reaguje na uslove okoline na drugačiji način. To zavisi prvenstveno od imuniteta njenog organizma, ali i od sklonosti razvoju infekcija polnog sistema“ istakla je dr. Martina Jerbić-Cecelja za portal Zadovoljna.

Mokar kupaći kostim i komplikacije sa zdravljem

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože, kao što su u ovom slučaju mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih delova tela.

Upala bešike
Nagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC školje već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neprijatni pa ako primetite takve reakcije potrebno je potražiti pomoć lekara.

Takođe je preporučljivo piti barem dve litre tečnosti dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj, kao i sveže voće i povrće.

Gljivične infekcije
Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a ređe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet i koje su izložene stresu.

PROČITAJTE I… Kupaći kostim koji prikriva sve nedostatke nakon porođaja

„Polni organi (i materica) sadrže određenu mešanu floru koja održava kiselost tog područja, a izražava se kao pH vrednost. ‘Kada je kiselost vagine smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju spoljašni mikroorganizmi ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni“ ističe dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se leči uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani belkasti iscedak, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici reč.

Upala jajnika
Upala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem dijelu trbuha, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura.

Upala ovog tipa mora da se lečiti antibioticima koje će vam prepisati lekar, a kako bi je sprečili izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale važno je da stopala i stomak budu suvi, kao i provoditi vreme na suncu kako bi ugrejali stomak.

Dr. Martina Jerbić-Cecelja savetovala je kako smanjiti razvoj upala intimnog područja tokom boravka na odmoru:

1. Pre odlaska na more i za vreme boravka na moru preporučuje uzimanje probiotika koji povećavaju kiselost kože i sluzokože polnih organa te tako smanjuju mogućnost upale tog područja.

2. Ženama, koje imaju oslabljen imunitet i sklone su infekcijama urogenitalnog područja , preporučuje se da nakon svakog kupanja u moru ili bazenu promene kupaći kostim kako bi izbegle vlažnost intimnog područja i time sklonost upalama i odlascima na pregled.

3. Žene koje, uprkos preporukama, počnu da imaju simptome bilo koje upale neka se jave na pregled ginekologu jer ukoliko same kupe neki lek u apotekama, a bez prethodnog pregleda, mogu samo naštetiti sebi i pojačati simptome, ukoliko taj lek nije bio pravilno odabran.

Naime, svaka ginekološka ordinacija mora da ima mikroskop na kome se u toku samog pregleda može pogledati tzv. nivo čistoće nativnog sekreta vagine i videti nekoliko najčešćih bakterija i gljivičnu infekciju, te samim tim adekvatno preporučiti terapiju.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije