Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Šta je limfadenopatija i kako se leči?

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

Bel Medic logo1

 

Limfadenopatija kod dece je uvećanje limfnog čvora ili skupine limfnih čvorova i može se povećati zbog akutne ili hronične upale.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Alutni limfadenitis najčešće se vidi u području vrata, u vezi s infekcijama nazofarinksa, usne supljine ili uha. Tipično je uvećanje angularnih limfnih čvorova kod gnojne angine. Povećani limfni čvorovi su u početku tvrdi i bolni, ali regrediraju spontano ili uz terapiju antibioticima.

Ponekad apscediraju, pa gnoj treba odstraniti punkcijom ili incizijom.

Kod dece se ređe viđa regionalni limfadenitis koji prati bolest od mačje ogrebotine (cat scratch disease). Povećanje limfnih čvorova zbog upale vidimo u sklopu infektivne mononukleoze.

Ove upalne oblike povećanja limfnih čvorova treba imati u vidu u diferencijalnoj dijagnozi Hodgkinova ili non-Hodgkin limfoma, leukemija i solidnih tumora mekih tkiva te je tačan uzrok povećanja limfnih čvorova moguće je odrediti često tek nakon histološkog nalaza.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Koje tegobe izazivaju noćno mokrenje?

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Koje su virusne respiratorne infekcije kod dece?

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije