Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Kako lečiti hronične bolesti u trudnoći?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Trudnoća predstavlja prirodan, fiziološki rast i razvoj ploda, u utrobi majke. Tok većine trudnoća protiče bez komplikacija, nesmetano, te zahteva periodične posete lekaru, ginekologu akušeru, čiji je zadatak da prati rast, razvoj ploda kao i zdravstveno stanje trudnice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Neke trudnoće komplikuju SE stanjima koje su isključivo vezane za postojanje trudnoće, odnosno ne postoje mimo trudnoće. Takva stanja zahtevaju veći nadzor lekara nad zdravljem kako trudnice tako i ploda (prevremeno rađanje, krvarenje u trudnoći, preeklampsija).

Pojedine trudnoće su komplikovane predhodnim, hroničnim, patološkim stanjima koja otežavaju život, a u trudnoći su simptomi hroničnih stanja izraženiji. Takve trudnoće sem opšteg
praćenja, od strane ginekologa, imaju potrebu da budu praćene I od strane specijaliste u čijem se domenu nalazi osnovno, hronično oboljenje.

Najčešća hronična oboljenja koja se ispoljavaju tokom trudnoće su astma, plućna bolest koja se karakteriše otežanom funkcijom disanja, epilepsija ili neadekvatna pražnjenje bioelektičnih potencijala u moždanim vijugama, a ispoljavaju se pojavom nevoljnih grčeva celog tela, ili pojedinim trzajima delova
tela.

Povišena ili smanjena funkcija štitne žljezde tokom trudnoće, hronična hipertenzija, ili hronični povišeni pritisak. Dijabetes mellitus, šećerna bolest koja se ispoljava van trudnoće. Zajednička karakteristika svih ovih oboljenja je pojava da osnovno oboljenje tokom trudnoće može negativno da utiče na rast i razvoj trudnoće, ali ne mora. Bitno je da honična stanja budu pod nazorom, da se leče od strane specijalista u čijem je domenu osnovno oboljenje.

Da se nivo ili doza medikamenata koja se koriste u lečenju osnovnih bolesti prilagode gestacijskoj starosti trudnoće prateći fiziološka zbivanja. Takav način lečenja je moguć uz zajedničko delovanje tj konzilijarni rad ginekologa akušera I specijaliste koji leči osnovno oboljenje.

Zadatak akušera je da prati tok trudnoće kao i da ocenjuje stanje napredovanja trudnoće, odnosno da ocenjuje tok uticaja osnovnog
oboljenja na trudnoću, dok je uloga specijaliste drugih grana da prilagode svoj način lečenja povećanim potrebama koje se ispoljavaju tokom trudnoće.

Jedino takvim, zajedničkim delovanjem, sprečavaju se negatine posledice udruženih hroničnih stanja ispoljenih tokom trudnoće na stanje rasta i razvoja ploda odnosno uticaja na trudnicu.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Tekstove naših stručnjaka i njihove zdravstvene savete možete pogledati OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije