08.10.2016 Zanimljivosti

Čudo prirode: 10 razloga zašto je kurkuma „kraljica začina“

Azijski začin kurkuma ne aromatizuje samo jela već, zahvaljujući
svojim lekovitim sastojcima, pozitivno deluje na ljudski organizam i može
da spreči pojavu raznih oboljenja, ali i da pomogne pri njihovom
lečenju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kurkuma je zlatno žuti začin koji je sastavni deo indijske kuhinje i glavni sastojak karija, a nalazi se i u senfu. Pogledajte u nastavku zašto je kurkuma „kraljica začina“ i zašto bi trebalo redovno da je koristite u vašoj kuhinji.

1. Čuva srce

Rezultati nekoliko studija pokazali su da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i štiti celokupan kardiovaskularni sistem. Ekstrakt kurkume, naime, može da smanji rizik za čak 65 posto od srčanog udara kao postoperativne komplikacije kod osoba koje su podvrgnute ugradnji srčanih premosnica pokazalo je jedno tajlandsko istraživanje.

Šta još leči kurkuma pogledajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije