02.02.2018 Kutak za mame

Najčešće vaginalne infekcije i kako ih sprečiti

Vaginalne infekcije su jedan od najučestalijih razloga posete ginekologu. Mogu se javiti u svim starosnim grupama i žene ih doživljavaju kao uporan i neprijatan problem.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ženski intimni predeo ima specifičnu floru koja se razlikuje od ostalih delova tela zbog čega zahteva posebnu negu i pažnju. Zdrava vagina sadži mnogo laktobacila (bakterija mlečne kiseline) koji su deo prirodne vaginalne flore. Ova bakterija proizvodi mlečnu kiselinu koja je zaslužna za stvaranje optimalno kiselog vaginalnog okruženja sa pH od 3,8 do 4,5. Ukoliko se promeni pH vrednost vaginalnog predela i ono postane manje kiselo, stvara se pogodno okruženje za razvoj loših bakterija što može da dovede do bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Na promenu vaginalne flore i razmnožavanje patogenih mikroorganizama mogu uticati različiti faktori, kao, na primer, oslabljen imuni sistem, prehlada, upotreba antibiotika, dugotrajno krvarenje, izloženost stresu, umor, promena seksualnog partnera, često ispiranje i pranje agresivnim sapunima i gelovima za tuširanje, sintetički i tesan donji veš, česta upotreba tampona i dnevnih uložaka… Sve ovo može uzrokovati iritaciju, crvenilo, svrab, peckanje, pojavu pojačanog sekreta i neprijatnog mirisa vagine.

Međutim, uzročnici infekcije mogu da budu i mikroorganizmi koji se, po svojoj strukturi, nalaze između virusa i bakterija, a to su: hlamidija, mikoplazma i ureaplazma. Oni ne mogu da se otkriju uz pomoć običnog brisa koji se radi u domovima zdravlja, već uz pomoć brisa koji se radi u specijalističkim ustanovama i u privatnim laboratorijama.

Pojačan vaginalni sekret mogu izazvati i virusi, kao što su citomegalovirusi, papiloma virusi i drugi, a mnogi od njih su veoma opasni i kancerogeni. Zbog svega navedenog veoma je važno da posetite svog ginekologa čim primetite prve simptome vaginalne infekcije.

Iako ih ima mnogo, danas ćemo navesti najjčešće vaginalne infekcije, a u nastavku pročitajte kako nastaju, šta ih karakteriše, te i kako da se zaštitite od njih.

OVDE pročitajte koje su najšečće vaginalne infekcije i kako da ih sprečite, ali i izlečite prirodnim putem…




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije