Do koje godine dete treba da nauči pravilan izgovor glasa R?

Za brojnu decu izgovor glasa R predstavlja poteškoću, a neretko taj glas menjaju glasom L. Roditelji obično misle da će sve srediti „samo od sebe“, a kada shvate da se to ne dešava, a bliži se polazak u školu, počinju da traže rešenje problema.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Lj i R su poslednji glasovi koje dete u svom razvoju nauči da pravilno izgovori. Smatra se da je pet godina gornja granica kada dete treba pravilno da izgovara sve glasove. Rotacizam podrazumeva poremećaj izgovora glasa R, za koji treba velika pokretljivost jezika, dobra koordinacija pokreta jezičnih mišića i pravilna proporcija jezika u odnosu na ostale govorne organe. R je alveolarni, zvučan glas. Glavnu ulogu ima vrh jezika, koji se podiže na gore i oslanja na alveolarni prostor i slobodno treperi, tj. vrh jezika vibrira. Broj treptaja vrha jezika zavisi od jačine protoka vazdušne struje.

Uzroci rotacizma mogu biti: anatomska odstupanja jezika, asimetrija jezičkih polovina, kratak frenulum, disproporcija jezika, visoko tvrdo nepce, organska oštećenja. Omisija se često javlja kod dece do treće godine. Dete kaže vata za vrata, vrt = vt; auditivno je svesno njegovog mesta u reči ali ne može da ga izgovori već mu ostavlja vremenski trag ili napetost, mesto gde treba da bude i ono izostavlja samo zvučnu realizaciju glasa R.

Glas R može biti zamenjen sa L, V, W, J. Posle treće godine postaje patološko. Pravilna artikulacija glasa R se mnogo lakše ispravlja kod mlađe dece, uz pomoć logopeda. Takođe, lakše se ispravlja i kod dece koje glas R ne zamenjuje nekim drugim glasom. Vežbama govornog aparata može se naučiti pravilan izgovor, posebno pre polaska u školu.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije