Deca koja piju više vode jedu i više povrća i uopšte zdravije se hrane, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Oregonu koje je sprovedeno na deci uzrasta od tri do pet godina. Deca kojoj su roditelji uz obrok poslužili vodu umesto soka ili nekog drugog pića u proseku su pojela više povrća poput šargarepe ili paprike.
Mališani već u najranijem uzrastu slatka pića povezuju sa slanim grickalicama, pa ih ona navode na pogrešne odabire u ishrani. Istraživači tvrde da se naše preferencije u pogledu hrane stvaraju prema onome što najčešće jedemo i pijemo. Ako se na neku hranu naviknemo, ona nam postaje i ukusna, stoga ne treba da odustanemo čim dete prvi put odbije da pojede neko povrće.
Naučnici ističu da je jednostavna i najdelotvornija preporuka za roditelje kojima je važno da im se deca zdravo hrane posluživanje vode uz svaki obrok. Na taj način će se sprečiti i njihova kasnija gojaznost.