Nakon što je svetski poznati dermatolog Nitu Nirdoš otkrila koju hranu jede, a koju izbegava – kako bi imala zdravu kožu, uključile su se i neke njene kolege koje su podelila svoja iskustva na tu temu.
Foto: Gulliver/Thinkstock
“Uprkos uvreženom mišljenju, genetika samo 20 odsto utiče na način na koji starimo. Čak 80 odsto uticaja na našu kožu ima način na koji živimo, poput pušenja, izlaganja suncu, a naročito hrane koja je presudna,” smatra Nirdoš. Ona je otkrila kakva hrana je ključna za mladoliku i zdravu kožu – za doručak redovno pije sveže ceđeni sok od paradajza, a često jede i cveklu, lubenicu, integralni pirinač, šargarepu, piletinu, jaja, ribu i dosta povrća. “Ne jedem slatkiše i ne pijem kafu, ne jedem prerađene ugljene hidrate i ne grickam ništa između obroka. Ne jedem nakon 19 časova, jer je organizmu potrebno vreme da oslobodi hormone koji usporavaju starenje, a ako jedete kasno organizam će osloboditi insulin koji ima negativan uticaj na kožu.”
Nakon njene izjave, oglasili su se i drugi stručnjaci iz ove sfere i izneli svoje mišljenje, piše Daily Mail. “Ishrana bogata šećerom i visokim glikemijskim indeksom ugljenih hidrata poput hleba i slatkiša, dokazano povećava rizik od upala u organizmu, što dovodi do toga da koža brže stari,” kaže dermatolog Stefani Vilijams.