LUKSUZNI BREND GARDEROBE ZA DECU: IL GUFO, OD SADA U BEOGRADU!
Il Gufo – italijanska premium kompanija garderobe za decu otvorila je vrata svoje prve prodavnice u regionu, i to u Beogradu, u tržnom centru Gal...
pročitaj jošPored brojnih blagotvornih svojstava i korišćenja u ishrani, med se smatra izvorom zdravlja i lekarom organizma. Pomešan sa matičnom mleči jača potenciju kod muškaraca, a njegova umerena primena opravdava izreku da se najbolje stvari uzimaju u malim količinama.
Eliksir večnog života, kako se često naziva, med se upotrebljava u ljudskoj ishrani još od praistorijskog doba. U Egiptu se koristio prilikom balzamovanja, pa čak i kao sredstvo plaćanja, u antičkoj Grčkoj kao dar bogovima, u Evropi najčešće za ishranu, pravljenje maltera i u lečenju. U Nemačkoj je u 11. veku pivo zaslađivano medom, a na američkim kontinentima, posle dolaska kolonizatora u 16. veku, otkriveno je da su meksički domoroci bili iskusni pčelari.
Med predstavlja mešavinu preko 70 raznih sastojaka, a tačan sastav zavisi od cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Više od 80 odsto meda čine ugljeni hidrati, a najzastupljeniji su fruktoza i glukoza. Nešto manje od jedne petine je voda, dok je saharoza, odnosno stoni šećer, zastupljena do devet procenata.
Zahvaljujući velikoj količini blagotvornih sastojaka, med se koristi u ishrani, ali i kao lek. Izrazito obiluje vitaminima iz B i E grupe. Jedan kilogram meda ima hranljivu vrednost kao 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 12 kg povrća.
Lekovita svojstva
Ako svakog dana uzimamo dve do tri kašičice meda, to će uticati na obnavljanje ćelija našeg organizma i zaštitu krvnih sudova, a u kombinaciji sa matičnim mlečom dolazi i do jačanja potencije. U narodnoj medicini med se preporučuje kao sredstvo protiv kašlja, opekotina, začepljenja nosa, zapaljenja sinusa, visoke temperature, lošeg mokrenja i nesanice. Kašika meda uz večeru obezbeđuje miran i dobar san. Brojni savremeni istraživači potvrdili su da med ubija bakterije i ima antiseptičko svojstvo.
Svima koristi
Med se može davati deci od navršene prve godine, a najbolje je početi sa bagremovim. Obezbeđuje zdravlje, vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes. Podjednako je bitan i za srednjoškolsku omladinu i studente jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Savetuje se fizičkim i umnim radnicima zato što povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka. Sportistima obezbeđuje energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate. Izuzetno je važno korišćenje meda u zrelom životnom dobu jer on intenzivira razmenu materija u srcu, mozgu i jetri.
Iako roditelji uvek žele najbolje za svoju decu, ponekad ih nesvesno povređuju naizgled bezazlenim opaskama. Evo koje rečenice ne bi trebalo govori...
pročitaj jošUkoliko je vaše dete prešlo na čvrstu hranu, donosimo vam nekoliko predloga za prvi obrok u toku dana. Vaša beba u ovom periodu dobija najviše h...
pročitaj jošDa li vam se ikada dogodilo da odlazite s detetom u park i nadate se da nećete sresti onu mamu od juče? Ovde vam donosimo najčešće tipove mama koje...
pročitaj još