02.11.2017 Nežni kutak

Pažljivo birajte proizvode za negu bebine kože i odeće

Koža bebe zahteva veliku pažnju i adekvatnu negu jer je izuzetno nežna i osetljiva. Pored toga, ona još uvek nije dobro zaštićena hidrolipidnim slojem vode i masti koji je štite od spoljašnjih uticaja pa je zato podložna infekcijama i crvenilu. Stoga je izbor proizvoda za higijenu bebine kože, ali i odeće izuzetno važan. Neadekvatna sredstva za čišćenje kože i odeće mogu da pokrenu alegrijske reakcije, recimo, suviše jak sapun i prašak za veš uništiće tanak zaštitni sloj kože i isušiće je previše. Zato je neophodno da koristite samo one proizvode koji su namenjeni nezi dece, jer su samo oni optimalno prilagođeni njihovoj koži.

Mleko za čišćenje

Idealan je proizvod za prve dane života bebe. Ne zahteva upotrebu vode, u sebi sadrži supstance koje omekšavaju i hrane kožu, pa je posle nanošenja mleka ona dodatno mekša i vlažnija. Jednostavana je za korišćenje: istisne se malo na komadić vate kojom se prelazi po bebinoj koži bez trljanja.

Ulje za čišćenje

Ovaj proizvod preporučljiv je za veoma osetljivu kožu i efikasno je sredstvo za smirivanje iziritirane ili jako suve kože. Ulje je preporučljivo i za čišćenje tzv. temenjače, jer omekšava krastice stvore na glavici, olakšavajući na taj način njihovo uklanjanje. što se tiče načina korišćenja ulja, možete ga nakapati u vodi za kupanje, rastopiti na sunđeru ili na komadiću vate.

Šampon

Dečiji šamponi moraju da zadovolje tri kriterijuma: da čiste kosu, štiti teme i ne nadražuje oči. U svom sastavu moraju da sadrže supstance koje ne narušavaju prirodni Ph faktor i moraju biti blagi kako ne bi nadraživali kožu i oči bebe. Da bi kosa vaše bebe bila meka i lepršava, veoma je važno da dobro ispere šampon.

Pena za kupanje

Pored toga što uklanja nečistoću i masnoću sa dečije kože, pena za kupanje obogaćena je hidratantnim elementima koji omekšavaju kožu. Svojim posebnim sastavom stvara malo pene, brzo se rastvara i dovoljno je da upotrebite malu količinu ovog sredstva, uspete je u kadicu i – kupka je spremna.

„2 u 1“

U poslednje vreme, novost su proizvodi za naznakom „dva u jednom“, recimo pena za kupanje i šampon. Praktični su jer omogućavaju pranje tela i glavice deteta istim proizvodom, rastapanjem male količine u vodi. Blagog su sastava te ne iritiraju kožu i teme deteta.

Sapun

Sapun za bebe razlikuje se od onog običnog pre svega po svom sastavu. On sadrži blaga i neagresivna sredstva za čišćenje, svodeći mogućnost alergije na minimum. Preporučljivo je korišćenje tečnog sapuna, jer ne dolazi u dodir sa prašinom i bakterijama iz vazduha, a omogućeno je i njegovo optimalno doziranje.

Maramice za čišćenje

Olakšavaju menjanje pelena van kuće, ali jednako su korisne i za čišćenje ručica, lica i nožica baba kada u blizini nema vode. Maramice za bebe izrađene su od mekog materijala koji ne iritira kožu deteta ni nakon trljanja, natopljene su hipoalergijskim mlekom, pa njihovom upotrebom istovremeno i čistimo i negujemo kožu deteta. Za novorođenčad postoje posebne maramice natopljene uljem koje ima blago i neiritirajuće dejstvo na kožu deteta.

Zaštitna mast

Preporučuje se za zaštitu kože guze od iritirajućeg delovanja mokraće. Mast stvara nepropusni film koji dezinfikuje kožu sprečavajući pojavu crvenila. Cinkov oksid deluje na obnavljanje ćelija kože, jer neutralizuje iritaciju koju izaziva urin, a tu su i supstance koje hrane i jačaju kožu. Upotrebljava se prilikom svakog previjanja bebe, u malim količinama, kako bi se izbeglo njeno nakupljanje u naborima kože što bi olakšalo širenje bakterija.

Sredstvo za masažu

Bez obzira na to da li se radi o ulju, gelu ili kremi, ovaj proizvod bebinoj koži obezbeđuje optimalnu količinu vlage. Sredstvo je hipoalergijsko i ne iritira kožu deteta. Ne sadrži jake mirise koji bi mogli da smetaju detetu.

Toaletna voda

Toaletna voda bebe ne sme da sadrži alkohol, jer upravo on može da izazove iritaciju kože. Preporučuju se cvetne note koje smiruju i opuštaju bebu. Nanose se izrazito male količine pomoću komadića vate.

Puder

Puderi za decu imaju poseban sastav prilagođen bebinoj koži. Za razliku od tradicionalnog pudera, oni namenjeni bebama ne zatvaraju pore i dopuštaju izbijanje znoja na površinu. Puder za bebe sakuplja vlagu, osvežava, hrani i štiti bebinu kožu. Koristi se u malim količinama nakon kupanja.

Prašak i omekšivač za veš

Kao preparatima za negu kože, pažnju morate posvetiti odabiru praška i omekšivača za veš. Jer oni, takođe, mogu nadražiti nežnu i osetljivu bebinu kožu. Preporuka je da bebinu garderobu održavate Persil Sensitive praškom i Silan Sensitive omekšivačom. Jer oni su dermatološki testirani i preporučeni od Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF). Njihova specijalna formula toliko je blaga, da odgovara i mališanima sa najosetljivijom kožom.

Foto: Guliver/Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije