beba na plaži
15.06.2022 Moja Beba

Beba na plaži: evo na šta treba da obratite pažnju

Pa, ovo ste čekali cele godine! Godišnji odmor može da počne, a letnji odmor nije odmor bez odlaska na plažu. Bez obzira na to da li ste otputovali na letovanje ili planirate da uživate na nekom od obližnjih kupališta, pravila kupanjca na koji ide beba uvek su ista.

Da li beba sme da se kupa u reci ili moru?

Pedijatri savetuju da bebu vodite na more, ako ste u prilici. Morska voda je znatno čistija od ostalih, puna je joda i korisnih minerala, a promena klime je odlična za bebina pluća. Ipak, ako niste u prilici da letujete na moru, možete odvesti bebu na kupalište na reci, ali je nemojte puštati da se kupa u vodi. Ponesite bazenčić, napunite ga čistom vodom i pustite bebu da uživa u njemu. Ukoliko idete na jezero, kupanje je moguće, samo morate se prvo raspitati o kvalitetu vode.

Da li beba sme na bazen?

Za izbegavanje su, kažu pedijatri, svi javni bazeni. Iako je ovo najlakše opcija za većinu roditelja, ona predstavlja brojne izazove, a izvor je zaraznih bolesti. Nemoguće je sprečiti bebu da se naguta vode, a to u bazenima nosi poseban rizik. (Pročitajte i: Saveti za kupanje dece u kućnim bazenima tokom leta)

Kad odlazite na plažu, oabvezno ponesite sve što mislite da će vam zatrebati: gotov obrok za bebu, zalihe pijaće vode, maramice za čišćenje, rezervne pelene ili nošu, kremu sa zaštitom, ćebence, igračke… Nažalost, vreme kad ste na plažu išli samo s jednim peškirom preko ramena privremeno je nedostižno.

Beba na plaži

Obratite pažnju na…

PESAK – beba ne bi trebalo da sedi golišava na pesku, posebno devojčica. Pesak može da iziritira nežnu kožu bebine guze ili genitalija i izazove, u najmanju ruku, ojed. Zato neka beba nosi donji deo kupaćeg ili pelenu i neka sedi na mekom peškiriću.

INSEKTI – čini vam se da ih nema po vrućini, ali sutra ćete zateći crvene pečate na koži svog deteta. Najbolje je da naprskate bebu zaštitnim sredstvom. Takođe, vodite računa ako idete na reku ili ako ste našli zgodno mesto kraj izvora pitke vode: pčelice i ose vole ovakva mesta.

SUNCE – beba mora da bude u hladu ili da joj glavica bude pokrivena, a nakon 11 sati pa sve do 16 povucite se u neki kafić ili sobu, gde beba može i da odrema u kolicima. Kremu protiv UV zraka nanesite detetu dvadesetak minuta pre izlaska napolje i obnavljajte je svakih 90 minuta. Ne zaboravite da dete ponovo namažete posle kupanja! (Saznajte i: Zaštitite vaše sunašce na suncu)

BOSA STOPALA – ako je vaša beba tek prohodala, za nju je idealno da bosa hoda po različitim teksturama: pesku, šljunku, betonu. Ipak, u ovakvim situacijama dobro pogledajte da li je prostor čist, postoji li nešto na šta bi beba mogla da se povredi i, ništa manje važno – proverite temperaturu podloge kako se beba ne bi opekla.




Nadezdha/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije