beba uči da hoda
10.05.2023 Razvoj bebe

Beba uči da hoda: Kako joj pomoći?

Hodanje je jedna od najuzbudljivijih i najbitnijih prekretnica u bebinom razvoju. Beba se od rođenja sprema za ovaj korak, i spremanje za to spada i kotrljanje, sedenje, pomeranje po krevetu, puzanje i svi drugi pokreti koje beba pravi pre nego što načini prve korake. Kada beba uči da hoda potrebna joj je pomoć, a mi vam otrkivamo na koji način joj možete pomoći.

Beba uči da hoda: Kako joj pomoći?

Najčešće bebe prohodaju između desetog i osamnaestog meseca. Pre hodanja, bebe uglavnom puze i polako se podižu da stoje. Da bi hodala, beba prvo mora da razvije mnoge druge veštine kao što je držanje ravnoteže, koordinacija, ustajanje, sposobnost prebacivanja telesne težine sa jedne na drugu nogu. Svaka nova veština koju beba razvija nadograđuje se na prethodne veštine. Kako beba stari, veštine postaju sve složenije.

Kada beba puzi i pokušava da ustane i stoji i šeta držeći se za nameštaj, ona gradi snagu mišića, a uz t razvijaju se i veštine poput držanja ravnoteže i koordinacija koje su joj neophodne za hodanje.

Kada beba počne da hoda, ona nastavlja taj proces razvijanja veština. Bebe eksperimentišu sa prelaskom sa puzanja na stajanje, a zatim se ponovo vraćaju na pod. Osim toga, mogu da ustaju i sedaju naizmenično. S vremenom, bebe uče i kako da bezbedno čučnu da bi se igrale. Sve ove aktivnosti pomažu da beba ojača mišiće i poboljša svoju ravnotežu. Ovakvim vežbanjem bebe poboljšavaju veštinu hodanja.

Kako pomoći bebi da nauči da hoda?

Najviše ćete pomoći stvaranjem bezbednog okruženja koje omogućava da beba vežba hodanje.

Evo nekoliko saveta:

  • Zajedno se igrajte: vaša blizina pomoći će bebi da se oseća sigurno
  • Podstičite samostalno hodanje: stanite malo dalje od bebe i ohrabrite je da dođe do vas.
  • Učinite dom bezbednim

Ukoliko beba napuni 18 meseci, a još uvek ne hoda sama ili ste zabrinuti iz bilo kog razloga, najbolje je da odvedete bebu kod lekara kako biste dobili terapiju ili pomoć koja vam je potrebna.




Jovana Jevtić

PIKSEL/ getty Images Plus

još iz kategorije