04.07.2011 Moja Beba

Sve o letnjim zdravstvenim tegobama

Leto donosi lepo raspoloženje, brojne aktivnosti na otvorenom, ali i moguće zdravstvene tegobe. Naš ekspert ukazuje na tipične letnje probleme – kao i na efikasna rešenja za njih

Dugi topli dani prava su blagodet za sve nas. A najvažnije od svega jeste da su deca generalno zdravija tokom ovog perioda. Eksperti kažu da se leti registruje manje slučajeva bronhiolitisa, prehlada i gripa. No, istovremeno, ovo je sezona novih tipova virusa, kao i bolesti izazvanih uticajima raznih spoljašnjih faktora – od ujeda insekata i opekotina od sunca do povreda. Takođe, postoji rizik od tegoba tipičnih za letovanja, naročito u slučaju odlaska u inostranstvo. Zbog svega toga neophodno je da se posavetujete sa pedijatrom o adekvatnoj zaštiti deteta, bar nekoliko nedelja pre polaska na more.
Naravno, važno je da na odmor ponesete i putnu apoteku koja treba da sadrži sirup ili supozitorije za obaranje temperature (brufen ili paracetamol), flastere, antiseptik kremu i losion za kožu nakon sunčanja.
Dakle, zamolili smo našeg eksperta da najbroji najčešće letnje tegobe dece, i – predloži najefikasnija rešenja!

STOMAČNE TEGOBE
Koji su simptomi? Stomačne infekcije, koje prate dijareja, povraćanje i bolovi u stomaku, najčešći su letnji problemi mališana. Pri visokim temperaturama i minimalna kontaminacija hrane može da se pretvori u ozbiljnu bakterijsku infekciju.
Šta treba da uradite? Držite namirnice isključivo u frižideru ili ih čuvajte prema uputstvu na pakovanju. Takođe, temeljno perite voće i povrće, pecite i kuvajte hranu po propisima i održavajte higijenu radnih površina u kuhinji. Vodite računa o tome da dete ne uzima hranu prljavim rukama, kao i da je ne podiže sa poda. Ako dete počne da povraća, ili ima proliv, dajte mu dosta tečnosti radi sprečavanja dehidratacije. Ako želi da jede, dajte mu manje količine hrane u češćim razmacima.

DEHIDRATACIJA
Koji su simptomi? Usled visokih temperatura, bebe i mala deca mogu brzo da dehidriraju na isti način kao i odrasli – pojačanim znojenjem. Ipak, beba će plačem tražiti vodu pre nego što dospe u ovu fazu. U simptome dehidratacije spadaju ređe uriniranje nego što je uobičajeno za dete, suvoća usta i jezika i upalost očiju i fontanele.
Šta treba da uradite? Dajte detetu vode koliko god da traži. Ipak, tokom toplih dana nudite mu više vode (prokuvane i rashlađene). To je izuzetno važno za bebe koje se hrane veštačkim mlekom, jer ono ne gasi žeđ poput humanog mleka. Beba treba da boravi u rashlađenoj prostoriji, a vi treba često da proveravate da li joj je toplo – polaganjem ruke na njen stomačić ili zadnji deo vrata. Ako primetite da je topla, uklonite joj sloj odeće ili prekivač. Dodavanjem malo svežeg voćnog soka u vodu osiguraćete nadoknadu određene količine šećera koju je beba izgubila kroz znoj.
Ako izgubi dosta tečnosti zbog povraćanja ili dijareje, dajte joj vode i preparat za rehidrataciju u manjim gutljajima. Ukoliko i pored toga brinete da je dehidrirala, obavezno se obratite pedijatru.

PLIVAČKO UHO
Koji su simptomi? Čak i u najčistijoj bazenskoj vodi nalaze se mikroorganizmi uzročnici infekcija spoljašnjeg uha. „Plivačko uho“ se manifestuje jakim bolom, zbog kojeg će dete često povlačiti ušnu školjku i plakati bez očevidnog razloga. Osim toga, moguća je pojava iscetka i oslabljenog sluha.
Šta treba da uradite? Ukoliko su simptomi blagi, dovoljno je da nekoliko dana ne uvodite dete u bazen. Ukoliko su tegobe izražene – povišena temperatura i uznemirenost deteta zbog bolova – obratite se lekaru, koji će, verovatno, prepisati primenu antibiotskih kapi za uši ili sirupa. Osim infekcija, u vodi uvek vreba opasnost od davljenja (čak i u dubini od desetak cm), zbog čega dete nikada ne sme biti bez nadzora odraslih.

MUČNINA TOKOM PUTOVANJA
Koji su simptomi? Deca su naročito podložna mučnini tokom putovanja (kretanja), što je posledica vizuelnog doživljaja i pokreta koje telo oseća. Tipični simptomi su umor, vrtoglavica, mučnina i povraćanje.
Šta treba da uradite? Ukoliko se ovaj problem javljao ranije, pre putovanja posavetujte se sa pedijatrom ili apotekarom. Eksperti preporučuju uzimanje manjih obroka pre polaska na put, kao i putovanje tokom noći, kada dete spava. Ukoliko letite avionom, rezervišite sedište naspram krila, gde se turbulencije najslabije osećaju. Izbegavajte knjige ili igre, jer one zahtevaju od deteta da spusti pogled u krilo. Umesto toga, podstičite ga da gleda kroz prozor i da se fokusira na horizont, što je najbolji lek protiv mučnine tokom putovanja. Za ublažavanje mučnine možete da koristite pepermint bonbone i keks sa đumbirom.

ALERGIJE
Koji su simptomi? Alergije su, u osnovi, reakcije organizma na bezopasne materije kao što su polen ili jaja. Manifestuju se na nekoliko uobičajenih načina: iritacijom i svrabom očiju, curenjem iz nosa, kožnim osipom i teškoćama u disanju, kao i ekcemom i astmom, bez obzira na to da li je triger hrana ili čestice u vazduhu.
Letnji period je naročito težak za alergičare, zbog suvog vazduha i veće koncentracije polena u atmosferi.
Šta treba da uradite? Kombinacija visokih temperatura i isušujućeg efekta sunčeve svetlosti naročito je nepogodna za obolele od ekcema, jer pojačava iritaciju kože (ispucalost i svrab). Zato morate češće utrljavati namensku kremu, te davati detetu što više vode. Nemojte ga izlagati suncu, oblačite ga u laganu, širu i prozračnu odeću i vodite računa o tome da se pravilno hrani, što su takođe mere koje spečavaju pogoršanje ekcema.
Novorođenčad mogu da boluju od ekcema, ali deca uzrasta od dve i po godine, mogu da obole i od rinitisa, što je zapravo polenska alergija (najčešće se radi o reakciji na samo jednu vrstu polena, pa su simptomi izraženi u određenom periodu u godini). Utrljavanje vazelina u ivicu nozdrva može da pomogne u sakupljanju polena, a sunčane naočare koje prianjaju uz kožu oko očiju mogu da zaštite od iritacija. Ako sumnjate da vaše dete pati od alergije, savetujte se sa lekarom koji može da prepiše primenu odgovarajućeg antihistamina. Kada je u pitanju ova vrsta medikamenta, treba da znate da delotvornost jedne vrste može da traje samo godinu dana, što znači da će se naredne pojaviti potreba za prepisivanjem novog leka.

OPEKOTINE OD SUNCA
Koji su simptomi? Opekotina je upala kože uzrokovana oštećenjem njenih ćelija ultravioletnim zracima. Osnovni simptom opekotine jeste crvenilo kože. Međutim i pre pojave crvenila, koža je već pretrpela oštećenja. Duga izloženost sunčevim zracima, naročito bez zaštite, primorava krvne sudove na ekstra rad radi dopremanja tečnosti i obnovljenih ćelija na ugroženo mesto. U tom kontekstu, crvenilo je vidljivi znak da je koži potrebna ekstra zaštita od daljih oštećenja.
Šta treba da uradite? Osetljiva koža bebe može da pocrveni za nekoliko minuta. Zato je apsolutno neophodno da deca uvek budu u hladovini – naročito u rasponu od 11 do 15 h. Ukoliko se desi da beba ipak pocrveni (makar i u najblažem obliku), problem možete da ublažite hlađenjem kože vodom ili kupa

njem u mlakoj vodi, a potom nanošenjem losiona za period nakon sunčanja, ili blagog hidratantnog preparata. Tokom boravka napolju po sunčanom danu obavezno obucite dete u laganu odeću od materijala koji ne propuštaju sunčevu svetlost i koja pokriva veći deo tela. Namažite izložene delove kože zaštitnim sredstvom (najmanje SPF 30) i stavite detetu šeširić širokog oboda. Preparat za sunčanje treba da nanesete bar pola sata pre izlaska iz kuće, a postupak treba da ponavljate svaka dva sata, kao i nakon izlaska iz vode. Jake i opekotine na većem delu tela obavezno mora da pogleda lekar, jer su naročito rizične za male bebe zbog dehidratacije. Osim toga, česte opekotine od sunca tokom detinjstva povećavaju rizik od pojave kancera.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije